40 зрелостници и 75 седмокласници ще държат изпити в Симитли и Крупник

40 зрелостници от училищата в Симитли и Крупник ще държат държавен зрелостен изпит по български език и литература днес. Тази година темата за създаване на аргументативен текст, интерпретативно съчинение или есе е формулирана върху стихотворението “Ще бъдеш в бяло” на Пейо Яворов.
Матурата по български език и литература е съставена от 41 задачи, върху които ще се потят зрелостниците. В училищата в Община Симитли в 8:00 ч. започна зрелостният изпит по български и литература за учениците в 12 клас, а от 10 ч. е националното външно оценяване по БЕЛ за седмокласниците. В 5.40 часа тази сутрин в сградата на министерството на образованието журналистът Кремена Тодорова генерира варианта за държавния зрелостен изпит по български език и литература. Матурата ще продължи 4 астрономически часа.
Резултатите ще станат ясни на 9 юни 2015 г. В 9:00 часа бе изтеглен и вариантът по български език и литература за Национално външно оценяване за VII клас, като изпитът започна в 10:00ч. и се състои в два модула. 75 седмокласници от училищата в Симитли, Крупник и Долно Осеново ще държат изпита. Първият модул продължава 60 минути, а вторият модул – 90 минути. Учениците трябва да пишат с химикал със син цвят. За седмокласниците резултатите трябва да бъдат обявени в началото на следващия месец (3 юни).

Comments

comments