4-те Ковид зони в Пиринско остават действащи въпреки ниската заболеваемост

Ковид зоните в Пиринско ще продължат да функционират въпреки драстичния спад на заразната заболеваемост.

„Действително новите случаи са много малко. Броят им започна да намалява чувствително в средата на февруари и стигнаха до двама-трима на ден. При нас все още се извършват вторични или контролни прегледи на пациенти, които вече са диагностицирани. Освен това има и пациенти, които са били с усложнения и лечението на заболяването е било по-продължително. Извършва се и административна дейност, свързана с терапевтичния процес, като издаване на болнични листове и документи за временна нетрудоспособност. Информацията е, че ковидните зони ще продължат да съществуват до месец май, но предполагам, че заради по-ниската заболеваемост може да има промяна в месечното заплащане от 30 000 лв., което ни осигурява държавата”, заяви управителят на МЦ „Артро“ в Гоце Делчев д-р Ангел Попов.

Той добави, че при внезапна нова вълна на коронавируса имат пълната готовност и тренинг да реагират, тъй като от РЗИ са ги снабдили с достатъчно антигенни тестове и защитни облекла.

„На този етап няма указания за промяна на възнагражденията за ковидните центрове”, заяви пресаташето на РЗОК – Благоевград Даниела Петкова след репортерско запитване на „Струма“.

Припомняме, че на територията на Благоевградска област бяха разкрити 4 ковидни зони – по две в Гоце Делчев и Петрич, които по време на петата ковидна вълна изиграха ролята на филтър и триаж, през който премина част от потока заразени. В ковидните центрове диагностиката, първичният и контролният преглед и рецептите за лекарства са безплатни. Финансирането – 30 000 лв. месечно, бе осигурено от държавата, като средствата за възнаграждения на медицинските екипи и консумативи се разпределяха от управителите на ковидните центрове. В Благоевград, в който като областен център има 4 болници, ковидна зона така и не бе изградена. Тази роля на практика се изпълнява от спешно-приемно отделение на МБАЛ – Благоевград, през което премина основният поток с новозаразени пациенти, но без екипите да получат екстрата от 30 000 лв.

Иначе болните с коронавирус в лечебните заведения в Пиринско значително намаляха, като към вчерашна дата бяха 122 без усложнения и 5 в интензивните отделения. Свободните легла за неусложнени случаи са 178, а за интензивни – 20. В МБАЛ – Благоевград хоспитализираните с Ковид вчера сутринта бяха 35, като 3-ма са в реанимация, каза за „Струма“ зам. директорът д-р Александър Костов.

Бройката обаче се промени, тъй като по-късно през деня са изписани 6-има пациенти. „Чисти” от Ковид са вече отделенията по урология, неврология, кардиология, детско, като пациенти с коронавирус все още има във вътрешно, инфекциозно и част от хирургично отделение. Заразната заболеваемост в Пиринско се сви до 260 на 100 000 души население за 14 дни и само 8 за последното денонощие. Под домашна карантина са 543 лица.

 

 

 

Източник: struma.bg

Comments

comments