Ангела Меркел за Русия: Връщането на Г8 е невъзможно, докато тя не започне да спазва международното право

Връщането към формата Г8 не е възможно, докато Русия не започне да спазва основните на международното право. Това обяви германският канцлер Ангела Меркел в бундестага. Русия няма да бъде представена на срещата на Г7 в Елмау, защото ние разбираме този формат като общност с общи ценности, подчерта още тя.
Русия беше изключена от Г8 през 2014г., след като страните в Г7 – Германия, САЩ, Канада, Япония, Франция, Великобритания и Италия, решиха да не изпращат свои представители на срещата на високо равнище в Сочи, а вместо това те се събраха без Русия в Брюксел. Решението беше взето, след като Москва анексира Крим.
Руският външен министър Сергей Лавров каза тогава, че никой не е гонил Русия от Г8. „Това е просто един клуб, в рамките на който лидерите на водещите държави се събират, за да обсъдят въпроси от общ интерес, а не някаква структура, от която могат да те изгонят“, подчерта той.
Програмата „Източно партньорство“, е насочена към развиване на сътрудничеството на ЕС с Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна, а не е насочена срещу Русия, подчерта още Меркел.
Това не е политики на разширяване на ЕС и не е насочена против никого, в това число и Русия, категорична е тя.
Мисленето в категории „или – или“, т.е. когато една страна трябва да избира между ЕС и Русия, е неприемлива. Например, ние уважаваме решението на Армения, която има тесни икономически отношения с Русия, каза германският канцлер Ангела Меркел.

Comments

comments