Перничанка спечели първи медал за България на световното по таекуон-до

Василена Йорданова донесе първи медал за България от Световното първенство по таекуон-до ITF за юноши и девойки в италианския град Андрия. Йорданова спечели бронза в дисциплината “форма” при девойките старша възраст, след като остана на крачка от финала. Перничанката е една от големите надежди на родното таекуондо-ITF. Не случайно и най-новият пернишки клуб в корейското бойно изкуство носи нейното име.
Българката мина убедително през първите си три противнички, надигравайки последователно Глория Рамирес от Парагвай, Юлия Швегеруд от Швеция и Камила Велкопойе от Естония. На полуфиналите се изправи срещу чехкинята Вендула Блухава, но също както на Европейското първенство в Солун по-рано през годината, не успя да я победи.
“Доволна съм от представянето си, но можеше и по-добре. Все пак спечелих медал, което не е малко. Чехкинята ме победи и на Европейското първенство, но се надявам на следващите големи първенства нещата да се обърнат. На мен обаче силата ми е на “спаринг”, където съм 4-кратна европейска шампионка в различните възрасти. Надявам се там да се представя още по-добре и отново да взема медал”, заяви Василена Йорданова.
Йорданова бе част и от тима на България в отборната надпревара, където нашите, в чийто състав бяха още Доника Ботева, Ивана Йонкова, Гергана Веселинска и Емилия Емилова. загубиха още първия си мач срещу отбора на Чехия след спорно съдийско решение – 2:3 гласа. Победа на българките щеше да ги изведе до полуфиналите в надпреварата или минимум бронзов медал.
Николай Василев започна добре при юношите старша възраст, след като надигра финландеца Миро Икаелмонен, но след това загуби от беларусина Денис Шестаков. Василев, заедно с Нино Петров, Мартин Василев, Георги Герчев и Кристиян Василев, беше част от петорката на България в отборната надпревара, където нашите спечелиха с много хубава игра срещу тима на Словения. След това българите бяха спрени на четвъртфиналите от силния отбор на Чехия.

Comments

comments