37 свидетели разкриват, че са взели кредит с лихва от Ал. Божков-Биби, загубили колите си, някои се изселили заради заплахи, екскмет намерил вратата на апартамента си запалена

34-годишният благоевградчанин Александър Божков-Биби, който е обвинен за лихварство, се отказа от съкратено съдебно следствие. Вчера бе насрочено първото заседание в Окръжен съд, на което той се яви със софийски адвокат. След като стана ясно, че делото ще се гледа по общия ред – с разпит на свидетели и вещи лица, съдия Диана Узунова насрочи следващото заседание за началото на месец май. Тогава ще бъдат призовани 37-те свидетели, които получили заеми срещу лихва от подсъдимия бизнесмен.

Той е обвинен, че от пролетта на 2007 г. до 01.03.2010 г. в Благоевград като физическо лице без съответно разрешение е извършвал по занятие банкови сделки – предоставял кредити на различни лица срещу лихва, за своя сметка и на собствен риск, за които се изисква такова разрешение – лиценз за банкова дейност. В резултат на незаконната си дейност е получил значителни неправомерни доходи в размер на 64 500 лв.

Болшинството от 37-те лица, които са потърсили заеми от него, са плащали месечна лихва от 10 % върху главницата. Парите са им давани на ръка, след като подписвали записи на заповеди, договори за заеми, които били нотариално заверени. Други пък подписвали пълномощни на Ал. Божков да се разпорежда с автомобилите им, които били заложени като обезпечение на заемите. При някои от случаите бизнесменът се подсигурявал, като вземал големия талон на колата и го връщал след погасяването на задължението. При повечето от случаите кредитополучателите внасяли лихвите, след което спирали плащанията. Тогава обаче започвала преса от страна на Божков, който си търсел парите. Някои от длъжниците се принудили да напуснат Благоевград, какъвто е случаят с Илко Колесников, който държал автомивка под наем в сервиза на „БМВ“, точно до офиса на Божков в АПК. Първо му поискал 2000 лв. заем за пароструйка и върнал парите, след това взел 10 000 лв. срещу 10 % месечна лихва, т.е. 1000 лв. Той издържал на условията няколко месеца, след което спрял да плаща и най-накрая, след като Божков започнал да притеснява майка му, се изнесъл от града. Тихан Спасов пък взел 2000 лв. срещу месечна лихва от 12 %, или 240 лв. Той подписал запис на заповед и започнал да плаща. При едно закъснение на месечната лихва получил заплахи по телефона и накрая автомобилът му бил запален.

Запалена външна врата и изпотрошени прозорци на апартамента в кв. „Еленово“ намерил бившият кмет на село Българчево Стоян Ников. През лятото на 2008 г. той взел заем от 400 лв. срещу 20 % лихва. Платил две лихви по 80 лв. и спрял, като впоследствие майка му успяла да се издължи, плащайки 600 лв. лихва. Борислав Дуев взел 1000 лв. срещу 10 % лихва с уговорката да възстанови парите за 3 месеца, като подписал запис на заповед. Дал и големия си талон за лекия автомобил „Опел Астра“ на кредитора. Платил 2 лихви по 100 лв. и спрял, но загубил колата си, която била продадена на друт човек. Без лекия си автомобил „Нисан” останал Исмаил Гърбев от село Абланица, който го заложил, за да вземе заем от 1000 лв. с 20 % лихва. Той се простил с колата, която била продадена, след като закъснял с 1 седмица плащането на месечна лихва .

В списъка на 37-те свидетели е и ексграничният полицай Крум Кирилов, който през пролетта на 2008 г. взел 800 лв. назаем срещу месечна лихва от 105 лв. Той платил общо 705 лв. и през септември 2009 г. Божков го заплашил, че ще му счупи главата, ако не се издължи. На 7 май 2010 г. се стигна до луда гонка с коли помежду им. Божков е обвинен, че в местността Антените край Благоевград е насочил от прозореца на „Мерцедес“ картечен пистолет към колата на Крум Крумов с думите: „Спри, ще те застрелям“. Веднага след автоекшъна жената на ексченгето се обадила на телефон 112 за заплаха и престрелка, а Крумов подава устна и писмена жалба в ОД на МВР – Благоевград. След подадените сигнали полицаи от спецчастите откриват Александър Божков и намират в дома му картечния газов пистолет.

Той бе осъден на 2 години условно заради закана за убийство към бившия граничен полицай. Разследването срещу собственика на заложна къща и пералня „Биби“ отне 7 години, през които той беше арестуван, а впоследствие пуснат срещу парична гаранция. Дали показанията на 37-те свидетели, които са дадени пред разследващите органи, ще издържат в съда, предстои да се разбере.

Източник: Струма

Comments

comments