360 лица са регистрирани в Кресна в нарушение на закона

logo-izbori-2019-65990-1000x0

360 лица са регистрирани с надстоящ адрес в Кресна в нарушение на закона, съобщи БНР, като се позовава на заключението на междуведомствената комисия, назначена от  управителя на Благоевградска област по разпореждане на прокуратурата.

Изпълняващият длъжността кмет на общината е отказал да извърши дерегистрацията.

С писмо до областния управител на Благоевград прокуратурата в Сандански е изискала нова проверка на място от междуведомствена комисия.  Да създаде такава по закон е длъжен временно изпълняващият длъжността кмет на Кресна, заяви Бисер Михайлов, областен управител: „С мое писмо беше оказано на временно изпълняващия длъжността кмет на община Кресна да извърши проверка по сигнала на прокуратурата. Такива действия от страна на временно изпълняващия длъжността кмет на Кресна не бяха извършени“.

След като това не се случва, проверката е възложена от областния управител, както изисква Законът за гражданската регистрация. Нарушенията са потвърдени от комисията, назначена от него. „От тук насетне задължение на кмета е да извърши дерегистрация на установените лица, които са в нарушение съгласно именно Закона за гражданска регистрация“.

Петър Петров отказва да го направи и изпраща жалба до главния прокурор. „Обръщам се към Вас с настоящата молба във връзка с предписание на областния управител на област Благоевград г-н Бисер Михайлов да бъдат дерегистрирани 360 лица от избирателните списъци в община Кресна“, цитира жалбата на  Петров epicenter.bg. В нея се казва още: „През последния месец община Кресна стана арена на грозни сцени. Служители на полицейското управление в града и РУ на МВР – Сандански буквално тормозеха гражданите на общината- изсипваха се в къщите им, включително и в тъмната част на деня, и ги засипваха с въпроси, които нямат никакво отношение към проверката. Всякакви хора бяха принуждавани да подписват документи по петнадесет пъти, независимо дали са собственици на имоти, в които са регистрирани лица по настоящ адрес“, добавя Петър Петров. Той пише още, че след като жителите на общината са се обърнали към медиите, проверките внезапно са спрели, но е започнал административен натиск от страна на областния управител на област Благоевград.

В жалбата си Петър Петров пише, че правото да избираш и да бъдеш избиран е висша демократична ценност и пристъпването към дерегистрация от избирателните списъци, без предоставяне на категорични доказателства за незаконосъобразност, е абсолютно недопустимо.  „Отказът на областния управител да ми предостави доклада за извършените проверки, въз основа на който е поискано лицата да бъдат дерегистрирани и отправянето на такова искане два дни преди изборите- по същество е директен опит за намеса в изборния процес“, категоричен е Петров.

В писмото си изпълняващият длъжността кмет на общината заявява, че в община Кресна не са извършени никакви закононарушения във връзка с регистрация на лица по настоящ адрес и законът е спазен стриктно.

Заради неизпълнение на служебните задължения от страна на кмета, областният управител на Благоевград е сезирал прокуратурата.

 

Comments

comments