Удоволствието от чаша кафе стана достъпно и от космоса, първото беше изпито от италианка

Италианският астронавт Саманта Кристофорети стана първият човек в Космоса отпил от чаша прясно кафе, приготвено с новоинсталираната на борда на Международната космическа станция (МКС) еспресо машина, съобщава Фокус.
Уредът e инсталиран в орбиталната станция на борда на товарния модул SpaceX Dragon миналия месец. Това е първата кафе машина, разработена за условия на микрогравитация. „Това е малка стъпка за една жена и гигантски скок за кафето“, пошегува се американският астронавт Скот Кели, перефразирайки първите думи на Нийл Армстронг при стъпването му на Луната.
Уредът е с размери на микровълнова фурна. Той работи с капсули и освен кафе може да проготвя и топъл шоколад, чай и бульони.
Разработена от Lavazza и компанията Argotec, която доставя космическа храна за астронавтите, машината е предвидена като нещо повече от обикновен уред. Освен че ще допринесе за психическото благосъстояние на екипажа и ще увеличи разнообразието от напитки на борда, машината за популярната напитка ще помогне и за изследването на динамиката на флуидите в Космоса.
„Приготвянето на кафе в Космоса не е лесно“, посочват представители на Argotec. „Това е първата кафе машина с капсули, която е в състояние да функционира при суровите условия в Космоса, където принципите, определящи динамиката на течностите и смесите са напълно различни от тези на Земята“.
За да изпие кафето си, Кристофорети е използвала специално проектирана чаша за нулева гравитация. Пластмасовата, триизмерно принтирана чаша използва повърхностното напрежение и други свойства на флуидите, за да контролира течността. Конструкцията е базирана на предишна версия на чаша за кафе, изборетена от астронавта Дон Петит по време на мисията му на борда на МКС през 2008 година.

Comments

comments