33-годишен мъж на съд за причинено ПТП, при което загинал човек в Белица

окръжна-прокуратура-благоевград

Окръжна прокуратура – Благоевград е предала на съд обвиняемия С.К. (на 33 години) за извършено от него престъпление по транспорта, довело до смърт на пешеходец – престъпление по чл. 343, ал. 1, б. „в“, пр. 1, вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК.

Обвиняемият К. е правоспособен водач на МПС за категории „В”, „С”, „М“, „ТКТ“ и „М“.

Към месец април 2017 г. мъжът работел като машинист на пътни и строителни машини в дружество, което изпълнявало ремонтни дейности на пътната и улична мрежа в община Белица.

Сутринта на 23.04.2017 г. служителите на фирмата били с необходимата техника на ул. „Димо Хаджидимов“ в град Белица, където извършвали строително-ремонтни и монтажни работи.

Около 09:20 ч. обвиняемият се качил в товарен автомобил „Форд Транзит“ и предприел маневра на заден ход без да се увери, че пътят зад него е свободен и няма да създаде опасност за останалите участници в движението. Не осигурил и лице, което да му сигнализира за опасности. Вследствие на това, той не възприел, че в същата пътна лента, зад автомобила, има пешеходец – Т.З. Управляваният от С.К. товарен автомобил го ударил със задната дясна броня. Пострадалият паднал по гръб върху новоположената асфалтова настилка, като в този момент МПС преминало през тялото му. Водачът усетил, че е преминал през нещо и спрял автомобила. В резултат на прегазването З. получил несъвместими с живота травми (гръдна травма, остра кръвозагуба от разкъсване на сърцето, съчетано с травми в областта на гръдния кош и таза), от които починал.

Предстои наказателното производство срещу обвиняемия Т.З. да продължи в съда.

Comments

comments