30% повече средства за „Еразъм+“ и 11% повече за „Хоризонт 2020“ в бюджет 2016 на ЕС

„Хората извън тази сграда не се интересуват от разделите на бюджета, както и от числата. За тях е важно да има резултати – повече работни места за младите, повече инвестиции в икономиката, повече възможности за малкия и среден бизнес“. Това заяви Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ по време на дебата за бюджет 2016 на Европейския съюз. Новаков поясни, че бюджет 2016 трябва да се превърне в синоним на ефикасност и резултати. Бюджет 2016 трябва да е отражение на принципа, че ЕС отделя голямо внимание на големите проблеми и по-малко внимание на малките.

Според евродепутата, през 2016 г. ЕС ще има 4 основни предизвикателства: кризата в Гърция; крехката икономика на континента; ситуацията в Северна Африка и имиграцията; украинската криза и поведението на Русия. Тези 4 точки са взети под внимание в проекта на бюджет за 2016 г. „Предложеното увеличение на средствата за „Еразъм+“ (30% повече от 2015 г.), както и за „Хоризонт 2020“ (10 млрд. евро повече спрямо 2015 г.) са стъпки в правилната посока. Именно за това поздравявам заместник-председателя на ЕК, Кристалина Георгиева“.

Най-много средства в проектобюджета на ЕС за 2016 г. са насочени към растеж, заетост и конкурентноспособност – над 66 млрд. евро. Проектът предвижда 2 млрд. евро поети бюджетни ангажименти и 500 млн. евро плащания за създаването на Европейския фонд за стратегически инвестиции (плана „Юнкер“). Предложението на Комисията отделя и голямо внимание на приоритети като Енергийния пазар и Единния цифров пазар в ЕС.

„Нужно е обаче да подсилим програмата за конкурентноспособност на малките и средни предприятия (COSME), както и да бъде оказана повече подкрепа за младежката заетост в ЕС“, допълни Новаков.

Comments

comments