3 години може да получи братът на Бербатов

Три години затвор грозят брата на най-успешния български футболист през последните години Димитър Бербатов – Асен, който отново бе сгащен от ченгетата да кара без книжка. Поредното провинение на скандалния благоевградчанин може да му е последно, тъй като той е на път да влезе в зандана, пише „България днес“.
Асен бе заловен на 14 август на ул. „Менча Кърничева“ в родния си град Благоевград на метри от Областната дирекция на полицията. Той управлявал семейната кола „Сеат Леон“, в която преди две години бяха намерени 20 грама кокаин, като при проверката полицейските служители установили, че той е с отнета книжка. Изненадани от проявената наглост на своя съгражданин, те му съставили акт, който най-вероятно ще го прати зад решетките.
Междувременно прокуратурата е образувала бързо производство, според чиито правила до седмица Асен Бербатов ще чуе новата си присъда. Бербатов вече един път е бил осъден да заплати в полза на държавата 1000 лв. глоба за това, че системно е шофирал без свидетелство за правоуправление. Така поредното му нарушение се определя като рецидив. Тези обстоятелства автоматично изключват възможността той отново да се размине с глоба и да отърве кожата, като магистратите ще са задължени да му наложат ефективна присъда.
„Тъй като той вече веднъж е бил наказан за същото деяние по административен ред, съдът е задължен да определи наказание лишаване от свобода“, заяви пред „България Днес“ прокурор Георги Мадолев от Окръжна прокуратура – Благоевград. Той обясни, че според нормите на Наказателния кодекс Бербатов го чакат до 2 години затвор. Според юристи обаче той най-вероятно ще се признае за виновен и ще сключи споразумение с прокуратурата. Ако то бъде одобрено от районните съдии, той ще получи по-малко наказание. За сметка на това обаче положението на брата на футболиста ще се утежни, тъй като той има условна присъда за разпространение на дрога. В началото на годината Асен бе осъден на 1 година и 2 месеца за това, че на 6 ноември 2012 г. на главната улица в Благоевград е продал на свой авер 0,62 грама кокаин за 77,50 лева, а на 15 март 2013 г., отново в центъра на града, е пласирал 0,86 грама кокаин за 90 лева.
„В подобни случаи законът е категоричен. Тъй като той е извършил нарушението по време на изпитателния си срок, и то в рецидив, най-вероятно ще изтърпи и отложеното наказание. Това, разбира се, зависи от волята на магистратите, които обаче трябва да го вземат като утежняващо вината обстоятелство“, коментира прокурор Мадолев. Така максималната присъда, за която трябва да се подготви Асен, възлиза на 3 години и 2 месеца.

Comments

comments