28 септември в българската история

Image_6457334_500_0

Назад към историята с дата 28 септември.

1869 г.

Основано е “Българско книжовно дружество“ в Браила, което през 1911 г. е преименувано на Българска академия на науките (БАН).

1887 г.

Провеждат се избори за V Обикновено народно събрание, спечелени от поддръжници на Стефан Стамболов. Гласуват 22% от избирателите.

1915 г.

Българските войски завземат западния бряг на река Марица, съгласно българо-германския договор, сключен на 24 август същата година, според който България поема задължението да се намеси в Първата световна война, като в замяна й се предоставят земите, отнети й от съседните балкански държави след поражението й в Междусъюзническата война. Формиран е Одрински окръг със седалище в Караагач.

1918 г.

По време на Първата световна война българска делегация със съдействието на американската дипломация пристига в Солун и започва преговори за примирие. Примирието е сключено на следващия ден, като България се задължава да изтегли, разоръжи и демобилизира войските си, с изключение на 3 дивизии и четири конни полка. Антантата получава правото да задържи в плен 100-хилядна българска армия на запад от Скопския меридиан, да установи контрол върху българските комуникации и частично да окупира страната.

1919 г.

В периода 28 септември – 1 октомври се провежда Велик събор на македонските братства (56 братства). На него се изказва мнение за автономия на Македония под протектората на Обществото на народите.

Македонските дружества и братства са организации на бежанци и преселници от Македония в България и други страни, със задача да подпомагат своите сънародници от европейските предели на Османската империя, останали под властта на Високата порта по силата на решенията на Берлинския конгрес (1878 г.).

1941 г.

В периода 28 септември – 6 октомври гръцки националисти и комунисти вдигат въоръжен бунт в района на Драма, потушен от българските войски. До края на 1941 г. около 200 000 гърци се изселват от контролираните от България територии.

1945 г.

Политбюро на ЦК на БРП (к) обсъжда стопанската политика на партията. В приетата стопанска декларация се определят основните насоки за икономическо развитие и в стопанската политика е допуснато известно либерализиране. Провъзгласено е хармонично развитие на частната, държавната и кооперативната инициатива.

1949 г.

Публикуван е Закон за задължителната военна служба. Тя става тригодишна, по съветски образец.

1960 г.

На 15-та сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк първият секретар на ЦК на БКП Тодор Живков представя план за укрепване мира и разбирателството на Балканите.

1982 г.

В периода 28 септември – 1 октомври се провежда учение на Обединените въоръжени сили на страните от Варшавския договор. Учението – „Щит-82“, се провежда на българска територия и в акваторията на Черно море.

1983 г.

Взето е решение за отстраняване на Александър Лилов от ръководството на БКП.

1989 г.

В периода 28 – 30 септември в софийската кинозала „Сердика“ се събират близо 1000 души от завърналите се след емигрирането в Турция български турци. Мотото на срещата е: „България – наше Отечество, съдба и бъдеще“. Целта й е да демонстрира привързаността към България и да покаже, че турската пропаганда ги е подвела да се изселят.

1998 г.

Президентът Стоянов налага своето първо отлагателно вето – върху Закона за радиото и телевизията. Стоянов възразява срещу начина на формиране на НСРТ, ограниченията за предаванията на майчин език, поголовното събиране на таксите за радио и телевизия и забраната за реклама в най-гледаното време по БНТ.

2005 г.

Словакия ратифицира договора за присъединяване на България и Румъния в ЕС по времена председателството на италианското правителство

2005 г.

Започва Световният шампионат по шахмат на ФИДЕ, спечелен от Веселин Топалов.

Източник: Фокус

Comments

comments