27 януари е Международен възпоменателен ден на Холокоста

На 27 януари светът отбелязва Международния възпоменателен ден на Холокоста. Тази година се навършват 71 години от освобождаването на Аушвиц-Биркенау – един от най-ужасяващите концлагери на нацисткия режим, където са загинали около 1.5 милиона души. Именно денят, в който през 1945 г. е освободен лагерът, е определен през 2005 г. от ООН за Международен ден в памет на жертвите на Холокоста. Резолюцията припознава необходимостта да се предпазят бъдещите поколения от ужасите на геноцида и престъпленията срещу човечеството и насърчава страните-членки да пазят спомена за трагичните събития от Втората световна война, за да не се повторят никога повече.

holokost

Холокостът е безпрецедентен акт на омраза към различния, който бележи повратен момент в човешката история. По време на Втората световна война нацисткият режим изпълнява програма за т. нар. „окончателно решение на еврейския въпрос“, в резултат на което систематично са избити над шест милиона евреи в Европа. Жертва на расистката идеология на нацистите стават и други етнически, социални и политически групи.

Международният възпоменателен ден на Холокоста е национален паметен ден в Германия и се нарича Ден в памет на жертвите на националсоциализма (Der Tag des Gedenkens an die Opfer des Nationalsozialismus), пише bg.wikipedia.org.

German_atrocities._Germany_Poland__Czechoslovakia_-_NARA_-_292594 (1)

Освен Германия и в други държави, денят се отбелязва официално в Италия, Израел и Великобритания.

Comments

comments