26 юни – Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици

1340703579_2606

26 юни е обявен от ООН за Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици.

По този повод Общинският съвет по наркотични вещества в Благоевград провежда ден на отворените врати. От инициативата вече се възползваха ученици и учители от градовете  Сандански и Благоевград.

На обед в храма „Въведение Богородично“ в Благоевград отец Кирил отслужи молебен за спасението на всички, които страдат от наркотиците и се помоли  за щастливото  бъдеще на децата на България.

Службата по наркотици и престъпност към ООН /СНПООН/ съобщава, че  200 милиона млади хора употребяват наркотици най-малко веднъж годишно. Сред тях 25 милиона се считат за страдащи от наркотична зависимост, всяка година 200 000 от тях губят живота си.

У нас по данни на Националния фокусен център за наркотици и наркомании, канабисът е най-често употребяваният наркотик, нараства броят и делът на жените и учениците,  които пушат марихуана. Увеличава се употребата на хероин, метадон и други синтетични опиати.

Наркоманията е приета за болестно състояние, а производството, преработването, придобиването, притежанието и разпространението на наркотични вещества се наказва  с лишаване от свобода.

Comments

comments