26-годишният Антон Тотев от град Сандански представи България на Петия конгрес на младите фермери в Брюксел

dav

26-годишният Антон Тотев от град  Сандански представи България на Петия конгрес на младите фермери в Брюксел.  Антон Тотев е създател на оранжерия за целогодишно производство на  екологично чиста прясна салата.  Друг негов проект е ябълкова градина, която консумира точно необходимото й количество вода, без излишно похабяване на този ценен и все по-намаляващ природен ресурс.

Конгресът на младите фермери и вече традиционно събитие, което се организира за пети пореден път в Европейския парламент в Брюксел.   В него участваха над триста млади фермери от целия Европейски съюз, като 12 младежи от 12 различни отделни държави се състезаваха  за трите награди – за “Най-добър проект”, “Най-устойчив проект” и “Най-иновативен проект”.

Българинът Антон Тотев е завършил  висше образование в Швейцария. Неговата оранжерията от половин хектар   в  град Сандански е уникална с това, че за първи път в България хидропониката – технология за отглеждане на растения без да се използва почва – се използва при отглеждането на салати. Прилага  се специална патентована система, която позволява наторяването и напояването на растенията да става колкото и когато трябва. Нищо не се предозира, а производството е екологично чисто, без да се използват пестициди, инсектициди и други препарати за растителна защита.

Антон Тотев за производство 365 дни в годината:“Първо, климатът в оранжерията се оптимизира спрямо динамиката на времето. Много внимателно се наблюдава какво е времето и какво трябва да бъде вътре във всеки момент. Т.е. ние произвеждаме салата както зимата, когато навън е  минус десет градуса, така и лятото, когато навън е 40 градуса – няма никакъв проблем. Другото, което е уникално е, че благодарение на системата, която използваме вътре, ние имаме пет пъти по-голям интензитет на засаждане вътре в оранжерията спрямо конвенционалното засаждане на земята, тъй като колкото по-големи стават растенията, толкова повече растения има на квадратен метър – около пет пъти повече спрямо конвенционалното.“

Българският евродепутат Владимир Уручев за пети път участва в организацията на конгреса и чрез организирани от него конкурси в България се определя финалиста, който се състезава  в Брюксел.

Comments

comments