26 млн. лева потичат към млекопроизводителите

Правителството ще предложи да се прекратяват договорите за ползване на общинските и държавните пасища и ливади от ползватели, които нямат животни или достатъчен по норма брой такива. След ранна среща в Министерски съвет между министъра на земеделието и храните Десислава Танева, премиера Бойко Борисов и представители на браншови организации, Танева обяви, че кабинетът е готов с няколко мерки за подпомагане.
Тя се ангажира със законодателни промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, които ще бъдат качени на сайта на МЗХ за обсъждане до края на деня. Според тях всички ползватели на постоянно заградени площи, пасища и ливади, собственост на общините и на държавата, които не притежават животни или достатъчно на брой такива съгласно нормата, ще бъдат задължени до определен срок – 2 февруари догодина по предложен текст, или да се снабдят с животни, или договорите ще бъдат прекратени.

Тези договори представляват 35% от договорите за заградените площи, обясни Танева. Тя обеща и подобряване на процедурата по разпределение на площи между животновъдите по определената норма. Съгласно решения на ДФЗ, което предстои да се вземе, пък ще се разпределят по 7 лева на овца майка, а по 100 лева ще се плащат на млекодайна крава. Около 26 милиона лева е бюджетът общо за двете помощи.

До средата на юли Министерство на земеделието и храните ще предложи с общ бюджет около 8 милиона лева за новата учебна година да се осигурява училищно мляко за детските градини и училищата. Търсим всякакви възможни форми на подкрепа в този момент, увери министърът, но изтъкна, че на пазара има излишъци от млечни продукти. По думите й се предвижда с определен минимален бюджет да се подновят запасите от млечни продукти. В момента се готвят изменения на изискванията на БДС за млечни продукти, както и изискването за етикетиране и с българското знаме на продукти, съдържащи българско мляко, стана ясно още след днешната среща.

По останалите предложения на бранша ще се водят още разговори за данъчната политика и контрол през следващата седмица. Всички обществени поръчки занапред, които ще са с държавен бюджет, да са за продукти, произведени по БДС – това ще е гарант за качеството, ще спомогне и за реализация на българското мляко, поискаха пък животновъдите.

Comments

comments