26-годишният Георги Соколов улови кръста на Йордановден в Благоевград

26-годишният Георги Соколов от кв.”Грамада” улови кръста на Йордановден в Благоевград. Богоявленският кръст хвърли в река Бистрица отец Андон след тържествена Света литургия, отслужена заедно със свещеници от църквата “Въведение Богородично”.

Щастливецът сподели, че участва в ритуала на Богоявление за седма поредна година, но за първи път вади кръста. Около 70 души се хвърлиха в ледените води на Благоевградска Бистрица. Според преданието, който извади кръста на Богоявление, ще е честит и здрав през цялата година. След ритуала участниците зарадваха публиката с мъжко хоро.

Миналата година на Йордановден кръста улови 25-годишният Владимир Дончев от кв.”Струмско”.

Йордановден е третият по значимост християнски празник през годината. Традицията повелява на Йордановден да се влиза в ледени води за здраве. Според библейския разказ на този ден Иисус Христос е покръстен във водите на река Йордан от св. Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение!”. Оттук и названието на празника – Богоявление. Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата ще бъде здрав и щастлив. Според поверията замръзне ли хвърленият във водата кръст, годината ще бъде здрава и плодовита. Ако на Йордановден времето е студено и сухо – годината ще бъде добра и плодородна.

Comments

comments