250 служители ще трябва да напуснат МВР след влизането в сила на Закона за бюджета

Image_7048820_126

250 служители ще трябва да напуснат МВР след влизането в сила на Закона за бюджета. Това заяви в предаването „Неделя 150“ по БНР  министърът на вътрешните работи Младен Маринов. С тези разпоредби се правят изменения в Закона за държавния служител и това би засегнало работещите пенсионери в системата, които ще трябва да бъдат съкратени. Маринов бе категоричен обаче, че слуховете за съкращения на 5000 и повече служители в министерството не са верни. Министърът уточни, че тези 250 души, които евентуално ще бъдат засегнати, са на административни длъжности, които подпомагат административната дейност на министерството. Всяко едно по-сериозно оттегляне на служители от структурата ще доведе до известни затруднения, каза той.

Основната реформа – административната, в министерството беше направена, смята Маринов. Той добави: „Ако говорим за реформа, трябва да говорим за технологично обновление на министерството, което също е свързано с пари. Това трябва да стане постепенно. Ние сме направили първите крачки“.

Вътрешният министър съобщи, че в най-скоро време ще бъдат разплатени всички средства към съдебните медици: „Те не са спрени да се разплащат, просто има известно забавяне“.

В ход е пилотно пускане на т.нар. скоростни отсечки, каза още министър Маринов като част от мерките за движение по пътищата. Той обясни: „Там ще измерваме средна скорост за определено разстояние, което смятаме, че ще е по-ефективно от стационарните камери за скорост, които са видими – там водачите намаляват и 20 метра след камерата пак стъпват на газта. Тук вече ще говорим за едни отсечки, в които ще се измерва средна скорост, така че той е длъжен през цялата отсечка да поддържа определена скорост“.

Comments

comments