250 проверки в магазинната мрежа в „Черния петък”

 

download (1)

Над 250 проверки в търговската мрежа е извършила Комисията за защита на потребителите  по време на вчерашния „Черен петък”, сочи съобщение на Комисията до медиите.

В него се казва още, че „Случаите на нарушения не са много, но те отново показват, че не трябва да се предоверяваме на леко истеричните нотки, които се долавят в множеството анонси, реклами, покани към потребителите да се включат в тази кампания. Има достатъчно време, включително и преди Коледа и Нова година, за да преценят хората разумно и обективно доколко ще платят истински ниска цена за това, което ще отидат да си купят”.

Според Димитър Маргаритов, председател на КЗП,  не е изключено и през тази година контролният орган да установи, че подобно на предходната някои търговци са вдигнали изкуствено цените непосредствено преди старта на кампанията и в петък обявяват примерно 30% намаление. „Сърцевината на кампаниите за намаления въобще е, че хората не трябва да забравят, че те плащат цена, а не процент. Затова съветът е да съпоставят офертите именно от тази гледна точка”, добавя председателят на КЗП.

От комисията подчертават, че масираните кампании за намаления и минималните наличности от рекламираните стоки представляват нелоялна търговска практика. Препорътаката е:   за да не се окажем изненадани с допълнителни такси, е важно да проучим предварително условията.

Comments

comments