25 години по-късно българинът забравя за комунизма

40% от младите не могат да посочат дали краят на комунизма е белязан от рухването на Берлинската, Московската, Софийската или Китайската стена, показва проучване на „Алфа рисърч“.
Двадесет и пет години след началото на демократичните промени в България колективната памет за социалистическа България постепенно избледнява, а познанието за този период изчезва.

Това показват резултатите от национално представително проучване на общественото мнение за равносметката от „25 години демократични промени в България”, извършено от „Алфа рисърч“.

94% от най-младото поколение (на възраст между 16 и 30 години) споделят, че не знаят почти нищо за този период.

40% от тях не могат да посочат дали краят на комунизма е белязан от рухването на Берлинската, Московската, Софийската или Китайската стена. 92% не познават нито в реален, нито в метафоричен смисъл границите на комунистическия блок.

Познанията за епохата на комунизма се опират преди всичко на личните впечатления и разговори. Незначителен е делът на хората, които знаят за този период от книга (10%), филм, публицистично предаване (16%), училище или университет (10%).

Comments

comments