245 години от рождението на Бетовен

Светът отбелязва 245 години от раждането на великия композитор Лудвиг Ван Бетовен. В чест на музиканта, освен с картинка в Google Doodle, британският вестник Телеграф публикува 7 неща, които не знаете за композитора.

1. Ние всъщност не знаем кога е бил роден. Няма надеждна информация за точната рождена дата на Бетовен. Неговият рожден ден обикновено се отбелязва на 17 декември, когато той е бил кръстен. Въпреки това, повечето учени смятат, че той е роден на 15 декември или вероятно на 16 декември 1770 г.

 

2. Неговият пръв Concerto не е бил първият. Въпреки че това е първият концерт, който публикува, неговият Концерт за пиано номер 1 е всъщност третият му концерт. Неговият Концерт за пиано номер две е бил написан десетилетие по-рано, между 1787 и 1789 г. Той също има непубликуван концерт за пиано през 1784 г., но само част от ръкописа на това произведение оцелява.

 

3. Бил е много зле по математика. Въпреки математическа сложност на неговите композиции, Бетовен винаги се е борил с числата. Той напуска училище на 11 години, след като се научил на събира и изважда, но без да знае как да умножава и дели. В резултат на това той изпитвал сериозни трудности със следенето на финансите си. В писмо от 1801 г. той се описва като „наистина некомпетентен бизнесмен, който не разбира от аритметика”.

 

4. Бетовен е свирил веднъж за Моцарт През 1787 г., Бетовен направил първото си посещение във Виена, където Моцарт е живял по това време. Според биографа от 19 век Ото Джан 17-годишният композитор бил представен на Моцарт и свирил за него по негова молба.

5. Глухотата не е била най-големият му проблем. През целия си живот, композиторът е бил измъчван от влошено здраве. Той страда от хроничен хепатит, жълтеница, колит, различни кожни заболявания, ревматизъм и цироза на черния дроб. Преди да умре през 1827 г., на възраст 56, той бил подложен на операция без никаква упойка.

 

6. Последните му думи не са това, което си мислите. Някои хора вярват, че последните думи на композитора са били „Ще чуя музика в рая”, но има малко доказателства в подкрепа на това. Малко след смъртта му светът повярва, че последните думи на Бетовен са били „Аплодисменти, приятели. Комедията свърши”. Но близък негов приятел – Анселм Хютенбренер, който е бил до него в последния му миг, опроверга тези слухове. Последните думи на Бетовен всъщност били за вино. След като научил, че са му изпратили червено вино, той казал: „Жалко, жалко – твърде късно”.

Comments

comments