24 октомври – „Международен ден за борба с наднорменото тегло

10792_660_370

На 24 октомври отбелязваме Международния ден за борба с наднорменото тегло. Основната му цел е да стимулира хората да поддържат здравословно тегло, както и да се сложи край на кризата със затлъстяването в световен мащаб.

По данни на Световната здравна организация между 30 и 80% от пълнолетните жители на европейските държави страдат от различна степен на затлъстяване. 14 милиона деца имат наднормено тегло, 3 милиона от тези деца имат болестно затлъстяване.

България не прави изключение от това. Данните от проведени в страната ни проучвания сочат, че 2 милиона от българските граждани имат наднормено тегло, а 67 000 деца имат болестно затлъстяване. В сравнение с останалите държави в Европейския съюз ние сме на шесто място по затлъстяване и свръхтегло при децата. Данните показват, че тази година всеки трети първокласник е страдал от наднормено тегло. Затлъстяването и свръхтеглото водят до редица допълнителни и потенциално смъртоносни заболявания. Излишните килограми са сред основните причини за увеличаване на заболеваемостта от диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, метаболитни нарушения. Затлъстяването е на второ място след тютюнопушенето като причина за преждевременна смърт. В 90% от случаите то е свързано с нездравословни хранителни навици и понижена двигателна активност.

 

Comments

comments