24 май бе отбелязан по традиция в град Гоце Делчев

Денят на славянската писменост и българската просвета и култура, бе отбелязан с пищно и вълнуващо празнично шествие, което е традиция за гр. Гоце Делчев.
Шествието бе водено от военен духов оркестър и от ПМГ „Яне Сандански“, а след това пред хилядите жители и гости на града преминаха и останалите учебни заведения в Гоце Делчев – трите основни училища, НПГ „Димитър Талев“ и ПГ МСС „Пейо Яворов“.

11

В празничното шествие по традиция участва цялото ръководство на община Гоце Делчев в лицето на кмета Владимир Москов и неговите заместници Валери Сарандев, Богдан Боцев и Саид Иброш, председателят на Общинския съвет Ангел Гераксиев, Неврокопският митрополит Серафим, народният представител Георги Андонов, заместник областния управител Асим Адемов, кметовете на община Кавала – Димитра Цанака и Като Неврокоп – Василис Янопулос от съседна Гърция, както и най-силният мъж на Америка Димитър Саватинов, който е една от гордостите на Гоце Делчев.

5

Пъстрото празнично шествие премина по улица „Търговска“ и бе аплодирано от хилядно множество. Веднага след това, на площад „Македония“ пред Дома на културата, кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов награди абитуриентите – отличници, изявени ученици от всички училища, учители с голям принос и постижения през изминалата година, дългогодишни и заслужили учители в детски заведения. Грамоти и плакети от кмета на общината получиха и директори на учебни и детски заведения за тяхната дългогодишна работа, принос в областта на образованието и професионализъм. Отличени бяха директорите на: ПМГ „Яне Сандански“ – Елка Божикова, Първо ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ – Катерина Янева, ОДЗ №3 „Детелина“ – Величка Крантева, както и Георги Авдев – директор на ПГ МСС „Пейо Яворов“ от 1993 г. до 2016 г.

13 (1)

По време на тържеството, бе връчено официално званието „Почетен гражданин на град Гоце Делчев“, с което посмъртно бе удостоен Зафир Кънчев – създател на Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци. Решението бе взето в началото на месец май от Общински съвет – Гоце Делчев, а огърлицата, която се присъжда на всеки почетен гражданин на Гоце Делчев бе връчена на дъщерята на Зафир Кънчев.

3

Comments

comments