2/3 от сиренето и кашкавала у нас не са истински

Около 2/3 от сиренето и кашкавала, които се предлагат на българския пазар, са от имитиращи продукти. Това съобщиха от Асоциацията на млекопреработвателите в България.
Според производители в момента истинското сирене и кашкавал са едва 40%, а останалите 60% са имитиращи продукти, произвеждани от 10 фирми.
Сиренето и кашкавалът в България да се правят само от сурово мляко и да спре производството на имитиращи продукти, настояват от браншовата оргазанизация.
Председателят на асоциацията Димитър Зоров заедно с трима негови колеги настояха Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) да влезе в ролята си на главен, безпристрастен и обективен контролиращ орган, който да извършва проверките на продуктите в търговските обекти, а не в мандрите, където в повечето случаи те са предизвестени.
Млекопреработвателите отрекоха да имат картел между тях за изкупуването на суровината с аргумента, че са общо 240 на брой и това е невъзможно. Освен това изкупната цена за литър сурово краве мляко е с марж от 40 до 60 ст.

Comments

comments