220 представители на организации от цялата страна се събраха на Годишна среща 2018 на Национална мрежа за децата

deca

Представители на над 70 организации от цялата страна, които са членове на Национална мрежа за децата, се събраха в град Трявна за Годишната среща на Мрежата. В рамките на 3 дни 220 експерти, работещи с деца и млади хора от организациите проведоха работи срещи, дискусии, включиха се в изложение на добри практики, обучения и споделиха опита си и предизвикателствата, които срещат в работата си. В срещата се включиха и над 35 деца и млади хора, част от които бяха от общността за детско и младежко участие Младежка мрежа „Мегафон“, а останалите – доброволци и деца, с които работят организациите членове на Мрежа за децата. „Мегафон“ бяха активни участници в подготовката и организирането на Годишната среща, като се включиха активно във всички дейности, дадоха идеи за провеждането на много от панелите и дискусиите и адаптирането им за деца.

Срещата се проведе от 14 до 16 юни и бе открита и водена от председателя на Управителния съвет на Национална мрежа за децата Георги Апостолов и от изпълнителния директор Георги Богданов. Първият панел в програмата бе по темата „Ценностите, които ни обединяват“ и направи преглед и равносметка на общите ценности и споделените разбирания на 150-те организации, които са част от Мрежа за децата.

В рамките на програмата се проведоха тематични работни групи на представителите на организациите в сферите Образование, Здраве и ранно детско развитие, Правосъдие и Семейство. Темата на работна група Образование, в която се включиха и много деца, беше как да се подобри климатът в училищата, така че училището да бъде по-достъпно и приемащо за всички деца и как да има по-добра комуникация между учителите, учениците и родителите. В работна група Правосъдие бяха представени четирите Центъра за права на децата, които Национална мрежа за децата създаде в партньорство с Институт за социални дейности и практики (в София), ФИЦЕ България (във Враца), сдружение Еквилибриум (в Русе) и Фондация ИГА (в Пазарджик), както и предизвикателствата пред реализирането на реформата в системата на детското правосъдие у нас. В работна група Здравеопазване и ранно детско развитие бяха дискутирани темите за интегрираните услуги, които да обединяват и координират всички дейности – здравни, социални, образователни, правосъдни и пр., осигуряването на достъп на бременните жени до по-качествени здравни услуги и необходимостта от създаването на обединена национална детска болница. В работна група Семейство беше представена рамка за качеството на социалните услуги в Столична община и добри практики от Сдружение „Деца и юноши“, Фондация „Сийдър“ и Ромска фондация „Искра“, Шумен. Проведена бе и среща на училищата и модераторите по проекта „Училището като център в общността“, който Национална мрежа за децата изпълнява вече четири години в партньорство с 33 училища в цялата страна. Участниците споделиха своите успехи и практики и обмениха идеи за бъдещо сътрудничество.

Във втория ден от Годишната среща се проведе Изложение с участието на десет организации членове на Мрежа за децата, които представиха дейността си и добрите си практики. Поради големия интерес на организациите се състоя и обучение за прилагането на новите изисквания на Общия регламент за защита на личните данни (GDRP) на ЕС.

Специален гост на Годишната среща беше омбудсманът на Р България г-жа Мая Манолова и г-жа Ева Жечева, ръководител на дирекция „Права на детето“. Изпълнителният директор на Национална мрежа за децата Георги Богданов връчи на г-жа Манолова Специална награда „Златна ябълка“ за принос към благосъстоянието на децата у нас. Със своите системни усилия в последните три години Омбудсманът успя да превърне темата за правата и интереса на децата в свой приоритет и да повдигне важни и неглижирани от останалите политици въпроси като реформата в детското правосъдие, правата на децата с увреждания, отпадането на таксите за детските градини, достъпът на деца със специални потребности до здравни и образователни услуги и много други. „Вие сте най-голямото гражданско обединение в България и самият факт, че сте се обединили 150 организации, е вече нещо огромно“, каза омбудсманът в обръщението си към участниците в Годишната среща на Национална мрежа за децата. „Вие сте гарант за правата на децата в България“, допълни тя и обеща да работи заедно с Национална мрежа за децата за това детето да стане приоритет на българската държава.

Comments

comments