22-ят випуск на Американския университет в България ще получи дипломите си пред Ерик Рубин и Даниел Митов

Посланикът на САЩ в България Ерик Рубин и министърът на външните работи Даниел Митов ще поздравят 224 бакалаври на Американския университет в България (АУБ) в неделя. Церемонията по дипломирането на двадесет и втория випуск на университета ще се състои на 22 май 2016 г. от 10:30 ч. на централния площад в Благоевград.
224 бакалаври от 20 държави ще получат дипломите си пред своите близки, преподаватели, общественици и представители на бизнеса. Половината от завършващия випуск са българи, а останалите идват от държави като САЩ, Молдова, Русия, Сърбия, Казахстан и Украйна. В церемонията ще участват и 20 студенти от тринадесетия випуск на Магистърската програма по бизнес администрация за ръководни кадри на АУБ в София.
69 % от студентите на АУБ завършват висшето си образование с две специалности – възможност, която предоставя американското образование в стил liberal arts. „Бизнес администрация” е най-предпочитаната специалност сред завършващите – 36%, следващите са „Икономика”, „Политически науки и международни отношения”, „Журналистика и масови комуникации“ и „Информационни системи”.
Първенец на випуска е Артем Еремин от Русия, който завършва с успех 4.00 (по четирибалната система за оценяване). Той се дипломира с две специалности – „Бизнес администрация“ и „Информационни технологии“. Втора по успех е Михаела Димовска от Македония с 3.99, която също завършва с две специалности – „Компютърни науки“ и „Математика“.
Приветствия към випуска ще поднесат председателят на Настоятелството на АУБ Иван Манев и президентът на университета Страци Кулински, а от името на абсолвентите реч ще произнесе Мария Ботева.
Почетен оратор на тазгодишната церемония ще бъде посланикът на САЩ в България Ерик Рубин. Eрик С. Рубин встъпи в длъжността посланик на САЩ в България на 17 февруари 2016 г. Преди това е заемал поста заместник-помощник секретар в Бюрото по въпросите на Европа и Евразия от юли 2011 г. до юли 2015 г. В това си качество той отговаря за въпроси, свързани с Източна Европа, Кавказ, както и такива, касаещи регионални конфликти в Европа. Преди това назначение е бил заместник-посланик в Посолството на САЩ в Москва (2008-2011).
Посланик Рубин притежава степента бакалавър по история от Йейлския университет. Бил е аспирант към научния фонд „Дийн и Вирджиния Ръск“ и постоянен научен сътрудник в Института за изследване на дипломацията към Джорджтаунския университет в периода от 1999 г. до 2000 г. Говори тайландски език, както и испански, френски, украински и руски.

Comments

comments