21 септември – Международен ден на мира

Мирът е спокойствие, мирът е хармония, мирът е свобода на личността. Платон ни е оставил обаче древното тъжно заключение, че „войната е естественото състояние народите“, а по данни на Р. Джексън, след 1945 г. на Земята е имало само 26 мирни дни. Което е в категоричен противовес на римския принцип на суверенното равенство на държавите – par in parem non habet potestatem (равен над равен няма власт).

Мирът предполага наличието на здрави междуличностни или международни отношения, просперитет в областта на социалното и икономическото благосъстояние, създаване на равенстно, както и работещ политически строй, който служи на истинските интереси на всички.
Ден на глобалното прекратяване на огъня и отказ от насилие се определя с резолюция на Общото събрание на ООН от 2001 г.да се отбелязва на 21 септември. Това е ден на отказ от насилие и прекратяване на огъня по целия свят. За целта по целия свят се провеждат различни мероприятия. Обикновено започват с обръщение на генералния секретар на ООН, след което се бие камбаната, следва едноминутно мълчание, след което реч произнася председателят на Съвета за безопасност към ООН.

21 септември е ден на мира, Снимка FlickrЗа пръв път Международният ден на мира се чества през 1982 г. До 2001 г. Международният ден на мира се отбелязвал през третия вторник от м. септември съгласно резолюция 36/67 на Общото събрание на ООН от 1981 г., в която поддържането на мира на международно и на национално равнище се определя като главна цел на ООН в съответствие с Устава на ООН и се определя специален ден за отбелязване и укрепване сред всички нации и народи на идеалите на мира.

Един мирен ден в годината съвсем не е достатъчен, но нека днешният бъде поредния, в който ще кажем – не на войната, не на насилието! Да бъде мир!

Да си пожелаем от сърце, да има мир и любов, благоденствие и светлина за всички хора по света, но и да не забравяме, че постигането им зависи от всеки един от нас!

Comments

comments