21-май: Имен ден имат Константин и Елена

Днес / 21-май / православната църква почита Светите равноапостоли Константин и Елена. Именно на 21-май започват „огнените игри“ – нестинарството, запазени и досега, макар и в много малко български райони повече като атрактивно представление, отколкото имащо роля на продължаване на уникалната традиция.
Църковният празник се чества в памет на император Константин и неговата майка Елена. Известно е, че през 313 година Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия. Царица Елена отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус. Тези паметни събития се смятат за най-важните в историята на християнската църква и затова императорът и майка му са канонизирани за светци.
Самият император Константин е сред най-емблематичните в историята, още повече по отношение на християнската история, тъй като по негово нареждане християнската вяра, тъй дълго преследвана, станала господстваща в обширната му империя.
Да е честит именния ден на всички носещи имената Константин, Костадин, Костадина, Динко, Елена, Еленко, Елен, Ели, Елица и Койчо!

Comments

comments