2032 година в България: Излишък от хора с основно и висше образование, недостиг на работещи със средно специално образование

chodoto-rabota-2-637645-810x0

И след 13 години в България ще се търсят най-много хора със средно специално образование,  сочи дългосрочната прогноза за развитието на пазара на труда, разработена от експерти и представена от Министерството на труда и социалната политика.

Според прогнозата, кризата за кадри със средно професионално образование ще се задълбочи. Недостигът ще е около 94 хиляди средни специалисти и техните места ще се заемат от висшисти. Все повече висшисти ще заемат работни места под нивото на квалификацията си. Ще има голям излишък от хора с основно и висше образование.

Заетите българи през 2032 година ще са  2,9 млн. души, като броят им спрямо 2018 година ще намалее с 3,4 %. Най-много българи, над 160 хиляди, ще продължат да работят като продавачи. Сред другите разпространени професии ще са административните специалисти и шофьорите на тежкотоварни автомобили и автобуси.

Според доц. Ралица Симеонова, ръководител на изследователския екип в търговията се очаква  най-големият спад в периода 2022-2032 година. Другия сектор, в който ще има  сериозен спад, е секторът хотелиерство и ресторантьорство.

Обратно, ще нараства заетостта в образованието и в здравеопазването. Ще остане обаче регионалният дисбаланс – през 2022 година около една трета от хората ще работят в столицата, най- малко работещи ще има в Силистра.

Comments

comments