20-и ден от войната в Украйна, руската офанзива е в застой

 

Сателитна снимка показва взрив в обсадения от руската армия град Мариупол.Снимка: ЕПА/БГНЕС

20-и ден продължава руската военна инвазия в Украйна. Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщи, че руските войници използват здравни заведения в окупирани територии за лечение на ранени.

Според доклада четири хеликоптера, един самолет и крилата ракета, принадлежащи на Русия, са били свалени от украинските сили.

Украинските части отблъскват руските опити да превземат южния пристанищен град Мариупол и няма други признаци за морски десант от руски сили в района на Черно море. Моралното и психологическото състояние на руските войски „остава на ниско ниво“, като руските военнослужещи очевидно отказват да изпълняват команди. В поредно видео обръщение тази нощ украинският президент Зеленски каза, че руските войски са объркани и врагът не е очаквал такава съпротива. Започнали са да разбират, че няма да постигнат нищо с война.

„Те бягат от бойното поле, изоставят оборудването си. Ние взимаме трофеите и ги използваме, за да защитаваме Украйна. Днес руските войски всъщност са един от доставчиците на оборудване за нашата армия. Те дори не можеха да видят това в кошмарите си“.

Две силни експлозии разтърсиха рано тази сутрин западните покрайнини на украинската столица Киев. Украинска медия съобщи, че ракетите са били изстреляни от беларуска страна, но това твърдение засега не е потвърдено от независим източник. Сирени за въздушно нападение прозвучаха освен в столицата, също в Одеса на юг, Уман в централната част на страната и в района на Хмелницки на запад.

Почти навсякъде руската офанзива остава в застой през последните дни, съобщи високопоставен американски служител на отбраната. От обсадения украински град Мариупол успя да излезе конвой от около 160 автомобила. Вчера Русия заплаши, че ще бомбардира украински оръжейни заводи в отговор на, както твърди Москва, украинската бомбардировка в Донецк, при която били загинали 20 души. Украйна от своя страна обвини за нападението Русия.

Междувременно президентът Володимир Зеленски внесе законопроект в парламента, с който се удължава военното положение в страната. Според сега действащото извънредно законодателство, военното положение трябва да приключи на 24 март, но сега Зеленски иска то да бъде удължено с още 30 дни след тази дата. Войната в Украйна започна на 24 февруари, когато руският президент Владимир Путин нахлу в Украйна, наричайки това „специална военна операция“.

Във видеообръщение тази нощ Зеленски заяви, че преговорите между руски и украински представители ще бъдат възобновени днес в Турция, след като четвъртият кръг от преговорите приключи без голям напредък. Той очаква като резултат от преговорите да бъде договорен разговор между него и президента на Русия Владимир Путин. От Кремъл обаче обявиха, че официално такова искане от Киев не е постъпвало.

Зеленски съобщи също, че над 3800 души вчера са успели да избягат от регионите на Киев и Луганск, но конвой със 100 тона провизии все още се намира в Бердянск и не може да стигне до обсадения пристанищен град Мариупол. В изявлението си Зеленски каза, че руските войски са объркани:

„Приключи 19-тият ден от нашата съпротива, от историческата война. Още един тежък ден, който все пак ни доближава до победата, доближава ни до мира в Украйна. Както и преди, врагът е объркан. Те не очакваха такава съпротива. Вярваха на своята пропаганда, която ги лъже от десетилетия за нас. Но те вече започнаха да разбират, че няма да постигнат нищо с война“.

Comments

comments