20 болни във вътрешно отделение на МБАЛ – Благоевград с пневмонии и белодробни заболявания

 

Въпреки настъпването на пролетта вирусите все още не отстъпват.  Респираторните инфекции с грипоподобни симптоми – висока температура, втрисане, кашлица, отпадналост, продължават да циркулират и създават проблеми. Особено податливи са хората с отслабен имунитет и заболявания, които стигат и до болнично лечение. Във вътрешно отделение на МБАЛ – Благоевград има 20 хоспитализирани пациенти, показа проверка на „Струма“.

„На лечение са хора с обострени  белодробни заболявания, както и с вирусни пневмонии. Някои от тях са били с грипоподобни симптоми и след 4-5 дни лечение в домашни условия, след като не се подобряват, постъпват в болница. Изследванията показват, че вече са развили бронхопневмония. Добре е, че няма тежки случаи“, заяви за „Струма“ началникът на вътрешно отделение д-р Румен Кондев.

През пролетта се проявяват аденовируси, които водят до суха, неприятна кашлица и хрема, но тези инфекции протичат за една седмица. При 25% от болните може да продължи две седмици, но те не заплашват с усложнения здравето на човека, категорични са лекарите.

Те съветват да се спазват елементарни мерки за предпазване от заразяване с вируси, като най-важно е да се избягват контакти с болни хора и да се спазва добра лична хигиена.

 

 

 

Източник: struma.bg

 

Comments

comments