20 правила за добри семейни отношения

Всеки от нас иска да обича и да бъде обичан, но това не винаги и не за всеки се оказва лесно. Психолозите ни помагат, като ни предлагат списък с 20 най-важни правила, които ще запазят и подобрят отношенията ни с най-близките хора:
1. От самото начало и двете страни трябва да знаят какво мисли другата за вашите отношения. Нали не искате да се влюбите в някого, който не желае да бъде искрен с вас?
2. Не бъркайте любовта със секса. Често сексуалните отношения и страст погрешно се приемат за любов.
3. Трябва да знаете какво искате от вашите отношения и открито да разговаряте за това със своя партньор. Много мъже и жени се страхуват да говорят и крият своите желания. В резултат на това се появява чувство на разочарование, защото те не получават това, което искат. Близостта не е възможна без честност.
4. Притежавайки различни умения и възможности, вие трябва да се стремите към една цел.
5. Научете се да уважавате своя партньор заедно със всичко, което го отличава от вас самите. Еднакви хора няма. И животът затова е интересен, защото сме различни.
6. Не трябва да се примирявате с недостатъците на партньора си. Идеални хора не съществуват, но от това как се отнасяме към недостатъците на другите, т.е. примиряваме ли се с тях или се опитваме да ги променим, зависи много. Ако нещо не ви устройва, открито говорете за това. Нека партньорът ви обясни защо постъпва така – вероятно ще постигнете съгласие.
7. Разрешавайте проблемите веднага, след като те се появят. Ако се отлагат, те ще се превърнат в лавина, която няма да остави и следа от вашите хубави отношения.
8. Учете се да се договаряте, т.е. да обещавате и да искате обещания. Времената, когато родителите са избирали половинките на вашите баби и дядовци, отдавна са минали. Днес всичко зависи само от вас.
9. Научете се да изслушвате партньора си. Тогава у него ще се появи чувството за подкрепа, която получава от вас.
10. Стремете се да си създадете чувство за близост. Близостта никога не се появява сама. А когато тя липсва, хората не са си интересни един на друг.
11. Споделяйте плановете си за бъдещето. Не разбирайте сватбата като договор, благодарение на който ще прекарате заедно целия си живот.
12. Спазвайте лична хигиена. Не трябва да се подценява ролята, която тя играе във вашите отношения.
13. Не забравяйте за секса. Той е един от важните елементи на вашите отношения. Разговорите под чаршафа след добър секс създават усещане за близост.
14. Никога не си лягайте да спите, ако изпитвате негативни чувства. Постарайте се да се освободите от тях преди съня.
15. Не се страхувайте да искате извинение. Всеки прави грешки и колкото по-рано ги поправим, толкова по-добре.
16. Вие трябва да зависите един от друг, но тази зависимост не трябва да бъде във всичко. Пълната зависимост от другия винаги прави и двамата нещастни.
17. Запазвайте самоуважението си и чувството за собствено достойнство. Вашата половинка ще ви обича по-лесно, ако и вие се обичате.
18. Украсете отношенията си с нови интереси. Заловете се с нещо, което никой от двамата преди не е правил.
19. Поделяйте си отговорностите. Колкото по-честно е вашето сътрудничество, толкова по-близки ще бъдат взаимоотношенията ви.
20. Отнасяйте се сериозно към здравето – то е залог за успеха на всеки тип отношения.

Comments

comments