2 седмици след избора на Катя Бельова за председател на Окръжен съд-Благоевград, членове на ВСС искат проверка

Две седмици след като мнозинството в съдийската колегия на Висшия съдебен съвет избра съдия Катя Бельова за втори мандат като председател на Окръжен съд – Благоевград, двама от членовете му искат проверка на съда. Това става ясно от дневния ред за утрешното заседание на ВСС. Изборът на Бельова бе критикуван и от една от магистратските организации у нас – Съюзът на съдиите в България.
Членовете на съдийската колегия на ВСС Соня Найденова и Калин Калпакчиев искат проверка на твърденията, които са били изразени по време на заседания на съвета през януари месец тази година и на 7 юни.
Срещу Бельова са отправени обвинения за разпределение на търговски и граждански дела и други нарушения при управлението на съда. Бельова от своя страна атакува бившата председателка на Районния съд в Благоевград Екатерина Николова за закупуването и поставянето на дограма чрез нагласена обществена поръчка. Междуличностните отношения в съда в Благоевград станаха повод и за скандали между членовете на съдийската колегия на ВСС в последните месеци.
Утрешното заседание на колегията е насрочено за 9.30 часа и ще бъде ръководено от председателя на ВКС Лозан Панов, който ще предложи и създаването на работна група за актуализиране на класификатора на длъжностите в администрацията на съдилищата и привеждане на щатните разписания на органите на съдебната власт в съответствие с него.

Преди избора и за председател за втори път, становището на Етичната комисия към ВСС, публикувано в сайта на кадровия орган бе, че съдия Бельова е напълно изрядна – притежава всички необходими качества, за да бъде избрана за втори път на поста. В становището на комисията е записано, че в печатните и електронните медии липсва информация, която да поставя под съмнение нравствените качества на кандидата.

Така ли е обаче? Седмица преди първия конкурс през януари в.“Капитал“ публикува сигнал срещу съдия Бельова от адвоката по търговски спорове и доскорошен преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Стефан Стефанов. Според адвокат Стефанов съдия Бельова е разпределила цели осем пъти едно единствено дело, докато то не се пада на нея

Обяснението на съдийката, дадено два пъти – веднъж като писмено становище пред ВСС и втори път по време на изслушването пред членовете на ВСС е, че тя е демонстрирала системата за случайно разпределение на делата.

Случаят е проверен от Инспектората към ВСС (ИВСС), откъдето констатират, че действително делото се е завъртяло осем пъти, докато не се падне на председателката. В акта на ИВСС въпросът е решен на честна дума – инспекторът е възприел версията на съдия Бельова за разпределението и никак не се е задълбочил в подробностите. А те разкриват схема, по която търговски дружества или банки биват ощетени с помощта на съдия. Според публикацията в „Капитал“ решението на съдия Бельова по осемкратно разпределяното дело за несъстоятелност ощетява две банки ипотекарни кредитори на свързани дружества.
Силната подкрепа обаче на мнозинството членове на ВСС от лобито на главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на ВАС Георги Колев към съдия Бельова, изразена публично при предишната процедура, въпреки противоречивите й действия по време на първия мандат, също са индикация, че изборът е предизвестен – разправа с опонента.

В този период председателят на БлОС инициира две дисциплинарни дела срещу председателя на районния съд Екатерина Николова, по които ВСС не намира нарушения, ВАС потвърждава решенията на съвета, а в един от случаите одитен доклад на кадровия орган открива превишаване на власт от страна на Бельова, отново без последствия за нея.

Според становището на съдия Николова председателят на Окръжния съд създава и сериозни трудности заради отказа да се командироват съдии в районния съд въпреки кадровия дефицит и високата му натовареност. Нещо повече – по предложение на съдия Бельова ВСС избира нов и.ф. председател на районния съд – съдия Вера Коева, която обаче участва в конкурса за председател на съда, въпреки практиката на съвета да не се дава преднина на кандидатите с назначаването им за временни административни ръководители.

Comments

comments