2 млн. са хипертониците в България, всеки трети е затлъстял

България е с честота на хипертонията около 55% при средна за Европа 30-45%. У нас хипертониците са около 2 милиона, като адекватно лекувани, с постигнат контрол в последните години, са около 37%.
Данните излизат в Световния ден за хипертония, който е и ден за повече движение. Затлъстяването е рисков фактор №1 за артериалната хипертония.
По данни на Българското ендокринологично дружество, затлъстяване у нас имат 34,93% от населението на повече или на 20 г., а наднормено тегло – 38,95%. Това означава, че всеки втори български мъж (45%) и всяка трета българска жена (32,4%) между 30-60 години е с наднормено тегло.
По-обезпокоителен е фактът, че близо 40% от българските деца (21,9% от момчетата и 17,7% от момичетата между 5-17 години) са с наднормено тегло или затлъстяване.
Артериалната хипертония е главният глобален риск за смъртност, отговорен за 9.4 милиона отнети човешки живота годишно. Тя е причина за мозъчни инсулти, сърдечни инфаркти, за сърдечна недостатъчност и внезапна сърдечна смърт, като 50% от инцидентите са при лица на възраст от 45 до 69 години.
Всеки трети в света е с високо кръвно налягане, а ефективно лекуван е само наВ един от трима души.

Comments

comments