Лорер: През България са минали около 80 000 бежанци през Украйна, 40 хиляди остават у нас

Снимка: БГНЕС / ЕПА

 

През България са минали около 80 000 бежанци през Украйна, а 40 хиляди остават у нас. Това каза министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер на брифинг след среща с работодателските организации. На нея бяха обсъдени възможностите за включване в пазара на труда у нас на бесарабските българи и украинците, бягащи от войната.

“Много от тях могат да останат за постоянно в България. Затова трябва да помислим как да подсигурим работа. Това беше поводът за нашата среща днес”, поясни Лорер.

“Агенцията за малки и средни предприятия, заедно с Асоциацията на работодателите в България работиха активно в продължение на седмица, за да изготвим заедно първични данни за това какви са възможностите за работа в различни сектори на стопанството. Данните ще бъдат публикувани днес. Вече имаме заявки от секторите за поне 150 хиляди поста”, допълни още той. И поясни, че това са 150 хиляди потенциални работни места, а не съществуващи.

Ние ще направим всичко необходимо тези хора, бягащи от войната в Украйна да имат възможност да започнат да се трудят в България, да получават достойни възнаграждения и да хуманно отношение.

„Ние като работодатели ще следим активно тези хора да не отидат в сивия или черния сектор“, заяви представител на Асоциацията на българските работодатели. „Ние гарантираме, че от страна на работодателските организации ще направим всичко по силите си да улесним подаване на заявките до Агенцията по заетостта.“

Comments

comments