„Корупция под президентски чадър“: Искал ли е зам. министър от служебното правителство комисионни от пътностроителни фирми

В началото на миналата година, в Германия двама политици подадоха оставки, след като бяха уличени, че са получили 6-цифрени комисионни за сделки с доставка на медицински маски.   Единият от тях – депутатът от ХДС Николас Льобел, дори напусна партията заради скандала.

В България обаче, такова нещо няма как да се случи и нямаме предвид комисионните, а оставките.

У нас, хора, участващи във властта и незаконно искащи комисионни от фирми и физически лица, понякога просто биват  тихо отстранявани от поста, който заемат, а след като мине известно време получават друг висок пост, или пък същия, от който са отстранени. За оставки и признаване на вина и дума не може да става, защото в България, такива хора обикновено се ползват с протекциите на някой по-високопоставен, който им осигурява „чадър“.

Подобна е и днешната ни история, която разказва за един заместник министър, за който е получен сигнал, че си е поискал шестцифрена комисионна от фирма, извършила пътностроителни дейности и имаща да получава плащане от държавата. Условието да го получи безпроблемно обаче, оказва се не е свършената работа, а 10 % комисионна към държавен служител, извън всички законови норми.

Случаят е от есента на миналата година и стига до министър, главен секратар на Президентството, както и до самия президент на Република България, което води до освобождаването на зам. министъра тихо, без много шум и без обществото да разбере какво се случва. И това щеше да си остане така, ако същия човек не бе назначен на същия пост, само 9 месеца по-късно.

История за корупция, достигнала Президентството на Република България

Пътностроителна фирма, извършила ремонтни дейности по пътища в община Кърджали, по Оперативна програма Регионално развитие,  на която държавата дължи плащане от около 2 млн.лв. получава предложение – срещу комисионна от 10 % да си получат плащането безпроблемно и бързо – според нашият източник, именно Захари Христов е автор на въпросното предложение. Строителите обаче отказват и вместо това,  запознават служебният министър тогава Виолета Комитова с офертата,  получена от нейния заместник. 

Тя от своя страна  го свежда до знанието главния секретар на президента Радев тогава- Димитър Стоянов  и той приема собствениците на среща в президентството.  Шокиран от инормацията, която получава Стоянов води представителите на фирмата при президента  Радев,  който също е потресен от чутото и е категоричен,  че подобни действия са недопустими. Два дни по-късно,  Захари Христов е освободен от поста, от служебния тогава премиер Стефан Янев.

Изненадващо за всички, на  4-ти август 2022 година,  в новия състав на настоящото служебно правителство,  назначено от Радев,  на поста зам.министър в МРРБ отново попада Христов, по думите на бившият вече директор дирекция „Държавна собственост “  Тодор Стоянов,  това става,  благодарение на протекциите на Николай Копринков, който е съветник на Румен Радев.

В отговор на участието му в разкриване на порочните опити за изнудване на фирми, Тодор Стоянов е освободен от поста директор дирекция Държавна собственост,  след 20 години  служба с мотив, че не отговаря на изискванията. Това става, само ден след връщането на Захари Христов в МРРБ. Формалната причина е, че за длъжността му се изисква достъп до класифицирана информация, какъвто му е отказан,  при поредна проверка в края на миналата година. 

Историята с достъпа на Стоянов до класифицирана информация обаче, е не по-малко интересна. През последните 15 години, той е имал такъв достъп, а проверките, които се правят на 5 години  за подновяването му са минавали безпроблемно. Четвъртата проверка, която съвпада с периода на разплитане на историята с исканата комисинна обаче, се оказва неуспешна и ДАНС отказват да му дадат достъп. Веднага след отказа, който Стоянов обжалва е изваден от списъка с длъжностите, които се нуждаят от такъв достъп и той продължава да работи безпроблемно в министерството. Всичко се променя, ден след връщането на Христов в МРРБ, оказва се, че без да разбере Стоянов отново е вкаран в списъка от длъжности, които се нуждаят от достъп до класифицирана информация и е освободен, на основание, че той не разполага с такъв. Нашата проверка показа, че в подобни случаи, първо се дава възможност на въпросния служител да кандидатства за достъп, или се преназначава времнно на друга длъжност, такива възможности обаче, Тодор Стоянов не е получил и директно е освободен. Както самият той предполага, вероятно заради участието му в срещите, довели до изобличаването на Захари Христов, както  и противопоставянето му на опитите на Николай Копринков, да кадрува в ресорите на МРРБ.

За регулярни опити за кадруване на Копринков, разказва Тодор Стоянов, който твърди, че е ставал свидетел на случаи, в които първият носи папки със CV-та на различни хора за назначаване, по време на първото и второто служебно правителство на Радев.  Стоянов разказва и за опити от страна на Копринов да повлияе на Виолета Комитова, за да бъде уволнен самият той, които се оказали неуспешни, за това и предполага, че към сегашното му освобождаване имат отношение, както З. Христов, така и Н. Копринков.

Захари Христов управлява милиарди държавни средства

 

Въпреки разкритията ни, служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков  представи екипа си в средата на месец август 2022 г.  и обясни как е разпределил ресорите между заместник-министрите. Стана ясно, че е гласувал най-сериозно доверие на Захари Христов, на който делегира да отговаря за Агенция „Пътна инфраструктура“, Дирекция „Търговски дружества и концесии“ (под шапката, на която са всички фирми, включително „Автомагистрали“ ЕАД), Дирекция „Геозащита и благоустройствени дейности“ (която отговаря за свлачищата) и Дирекция „Водоснабдяване и канализация“ (към която е ВиК холдинга). На практика заместник-министър Захари Христов ще се разпорежда с близо 5 млрд. лв. 

 

Биография, образование, липси и политически връзки

 

В редакцията ни беше изпратена автобиографията на Захари Христов, която е представил в Министерския съвет, когато е бил назначен на поста от министър-председателя Гълъб Донев. В нея той не посочва образованието си, а само магистърската си степен – „Бизнес администрация“ от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. В интернет страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ също не е посочено друго. 

В продължение на близо седмица пресцентърът на министерството отказваше да отговори  на въпросите, какво е бакалавърското образование на Захари Христов и дали има специализации или следдипломни квалификации. Неговият образователен ценз се оказа почти държавна тайна. Наложи се да се обърнем и към пресцентъра на Министерския съвет. Едва тогава, от МРРБ ни отговориха, че Христов е бакалавър по „Българска филология“ от ПУ „Паисий Хилендарски“. 

Понеже нито бакалавърът, нито магистратурата му дават необходимия образователен ценз да управлява и контролира тези дружества, които основно се занимават със строителство и поддръжка на републиканската мрежа и ВиК инфраструктурата, затова от министерството твърдят, че той притежава следните следдипломни квалификации: Стратегическо лидерство и управление на промяната; Добри практики при прилагането на Закона за обществените поръчки; Прилагане на новия Закон за концесиите; Одит на средствата от ЕС. 

Разследването ни обаче показа, че това не са следдипломни квалификации, които обикновено са с продължителност от 7 месеца до година. Оказа се, че това са регулярни еднодневни обучения на Института по публична администрация, който е структура към Министерския съвет и е водещата институция за обучение на служители в държавната администрация. Годишно всеки държавен служител преминава поне 4-5 такива обучения. 

Мълчанието и метаморфозата на министър Иван Шишков 

Министър Шишков  стана популярен като заместник-министър на регионалното развитие в кабинета на Стефан Янев, когато титуляр на поста беше арх. Виолета Комитова. Малко вероятно е Шишков да не е запознат с причините, довели до отстраняването на колегата му тогава Захари Христов. Затова решението му да довери на Христов управлението на милиарди левове държавни пари, повдига много въпроси. Видно, същият дори няма нито необходимото образование, нито опит и стаж. 

Комитова спечели симпатиите на мнозина заради битката, която поведе срещу корупционните практики, наследени от ГЕРБ. Именно тя, разкри злоупотребите със стотици милиарди левове за пътна поддръжка и строителството на АМ „Хемус“. Тогава Шишков громеше бившите управляващи и техните любими строителни фирми. Затова се очакваше в своя мандат той да продължи същата линия. Все повече обаче става ясно, че настоящият регионален министър няма такива намерения. Наскоро смени ръководствата на АПИ, Автомагистрали и ВиК холдинга като назначи лица, които са тясно свързани с управлението на ГЕРБ. Някои от тези назначения дори се определят като скандални. Въпреки, че Шишков е министърът с най-много медийни изяви в този кабинет, той избягва да говори за тези промени и кражбата на стотици милиони държавни пари. Нещо повече, в момента е най-горещият радетел да се платят над 700 млн. лв. за извършени ремонти по пътищата на същите тези фирми, за които твърдеше, че са получили над 750 млн. лв. аванси за строежа на участъци от АМ „Хемус“, без да има каквито и да било строителни книжа. 

 

Защо всички мълчат?

В разследването ни бяха извадени факти, хора застанаха с лицата си, за да посочат ясно корупционните практики по най-високите етажи на властта, показаха нишки и не добре прикрити връзки, водещи до президентството. Но след това – оглушително мълчание. Тишина на примирението. 

Румен Радев, Гълъб Донев, Иван Шишков, Николай Копринков, Стефан Янев – всички мълчат по казуса и се правят, че не съществува, изчаквайки вероятно бурята да отмине. Самият Захари Христов пък е като изваденот роман на Кафка. Стартира своя политически път като член на БСП и присъства в листите на левицата на няколко избора. След това, на завършилия филололог му се дава възможност да управлява милиарди за пътища и ВиК, и той става част от недосегаемите. Недосегаем, защото корупционните скандали не се отразяват на неговия кариерен възход.

Направихме няколко опита, да се свържем със Захари Христов, за да му дадем възможност да коментира изнесената от Тодор Стоянов инфомация, но към момента на публикуване на материала, те са неуспешни.

Отговори на изпратените от нас въпроси, не получихме и от Президентството на Република България.

Най-страшно е мълчанието на Президентството и държавния глава Румен Радев. През последните години той се заяви като ревностен противник на корупцията. Изправи се и срещу модела „Борисов“, известен със задкулисните игри и интриги. Това му осигури подкрепата на широк кръг слоеве от населението. 

Досега от „Дондуков“ 2 трябваше да чуем ясна позиция по скандала, още повече след всички въпроси, които им изпратихме още преди назначението на Захари Христов. За слухове ли става дума, за неверни твърдения или наистина има опит за изнудване и корупция.

Съмненията натежаха много и това се превърна в ясно очертан знак, че държавността си е отишла безвъзвратно, а на нейно място се е настанило задкулисието.

Надяваме се, че всички замесени в тази история страни, ще дадат отговори, макар и на по-късен етап, защото тя е показателна за пропитата с корупция система, която всички твърдят, че искат да променят.

 

 

Comments

comments