„Демократична България“ се регистрира в ЦИК за вота на 11 юли

“Демократична България” внесе в ЦИК подписите си за регистрация за участие в парламентарните избори.

Над 10 хиляди души подкрепиха обединението за явяване на вота на 11 юли. Внесените днес подписи са 9 999, като от изискуемия минимум от 2500 подписа за регистрация 20% са внесени по електронен път. Възможността да се заявява подкрепа за явяването на политическите сили на избори чрез квалифициран електронен подпис бе приета от 45-ото Народно събрание именно по настояване на “Демократична България”.

“Демократична България” много държи да събира подписите си на улицата, сред хората. Този път не избързахме с внасянето на документите, за да може повече хора да научат за възможността за подаване и на електронни подписи. За нас въвеждането на тези електронни услуги е политическа кауза, национална кауза. В резултат внесохме 10 хиляди подписа, от които над 500 са електронни. Доказахме, че електронното управление на изборния процес е мисия възможна и това е много важно за нас”, коментира съпредседателят на коалицията Христо Иванов пред журналисти след регистрацията в ЦИК.

“Отиваме на тези избори с амбицията да разширим подкрепата на Демократична България”, каза още Иванов.

Той посочи, че на миналия вот за първи път мнозинството от гласовете за обединението не идват от София, а същевременно в столицата “Демократична България” спечели столицата. “Трябва да надградим тези две тенденции” – каза Иванов – “Очаквам всички ние да превърнем електронното гласуване в залог за едни по-честни избори. Очаквам и тези избори да бъдат много по-свободни, защото ще бъдат проведени в условия, в които “страхването”, както бе произведен този глагол, няма да бъде толкова голям фактор. Определи “Демократична България” като една от най-стабилните коалиции, формат със стабилно лидерство, показал, че може да се бори за каузи.

“В следващия парламент основно ще отправяме поглед за сътрудничество към партиите на промяната. Основната ни цел е да се излъчи едно управление на промяната, което да стъпи на трите основни ценности, които отстоява “Демократична България” – свобода, законност, модернизация”, каза още Христо Иванов.

В отговор на журналистически въпрос за подслушванията на политици съпредседателят на обединението Атанас Атанасов посочи, че трябва да се оставят институциите да направят проверката за използваните СРС и да се оповестят резултати.

“След изборите, независимо къде са свършили тези проверки, ние ще настояваме да се извърши парламентарен контрол. Също така ще внесем определени предложения в законодателството, за да стане по-ефективен контролът. Защото тези безобразия, които са вършени по време на управлението на Борисов са резултат от липсата на контрол”, каза Атанасов. Той попита журналистите дали са чули в последните години нещо от ресорната парламентарна комисия за контрол над службите за сигурност.

Comments

comments