19 часа по-късно: Район “Чужбина“ остава, машините няма да сa принтери за вота

19 часа и половина – точно толкова време отне на депутатите да приемат заглавието и първия параграф на Изборния кодекс. 

До момента пленарната зала се отказа от премахването на район „Чужбина“, закриването на Обществения съвет към ЦИК и раздуването на състава на комисията. Освен това ГЕРБ се отказа от превръщането на машините за гласуване в принтери.

Народните представители продължават с прекрояването на Изборния кодекс. От ПП направиха опит да отложат разглеждането на следващата част на законопроекта, но предложението бе отхвърлено с гласовете на т.нар. „коалиция хартиена бюлетина“ между ГЕРБ, ДПС и БСП.

Без преброителни центрове

Депутатите отхвърлиха предложението на „Демократична България“ за създаване на преброителни центрове, в които да се изготвят протоколите и да се броят бюлетините. Идеята бе подкрепена само от „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“. Аргументът на вносителите – обособяването на такива звена ще намали грешките, тъй като в момента протоколите се изготвят от членовете на СИК след 12-часов работен ден. По време на дебатите миналата седмица лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че движението няма да подкрепи идеята, тъй като с него отново се залагало на субективния фактор.

Карадайъ заяви, че ДПС настоява на тяхното предложение, което изцяло елиминирало субективността – въвеждане на сканиращи машини, които броят и изготвят протоколите. От партията предлагат тези машини да бъдат въведени за местните избори идната есен. С други думи, ако има предсрочни избори, а такива са все по-вероятни, то на тях ще се гласува само с хартиени бюлетини.

Район „Чужбина“ остава, въпросите също

По заръка на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов ГЕРБ-СДС не подкрепи предложението си за премахването на иначе така и неслучилия се район „Чужбина“. Така той остава и ЦИК следва да определи методология за разпределението на мандатите. Предложението, подкрепено в комисия от ГЕРБ, ДПС и БСП, не получи нито един глас „за“ в зала.

В хода на дебата миналата седмица Десислава Атанасова каза, че групата ѝ ще се откаже от предложението си, но изтъкна, че много от хората, подаващи заявления, после не гласуват. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пък заяви, че не е съгласен с решението на ГЕРБ да не подкрепят собствените си предложения. Атанасова му отвърна и каза, че не е изненадана, че ДПС не иска отпадането на МИР „чужбина“. (На последните избори резултатите извън страната отредиха първото място на ДПС – 31,80%, а второто на ПП – 22,28%. ГЕРБ-СДС се нареди чак на пето място с едва 9,86% – б.а.)

Макар и район „чужбина“ да остане, той отново може да остане само на хартия. Според приетия от 45-ото НС Изборен кодекс мандатите за район „чужбина“ следва да бъдат определени след обявяването на резултатите от преброяването, което се случи ден след последните избори – на 3 октомври 2022 г. Миналата година имаше идея мандатите за чужбина да дойдат от малките избирателни райони като Видин. Това обаче означава, че те такива МИР-ове трябва да дават по-малко от 3 мандата. За да може тази квота да бъде намалена, то ще е нужна промяна в ИК, която не може да се случи с настоящия проектозакон.

Пред OFFNews представители от „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ заявиха, че подходът за район „чужбина“ трябва да бъде различен – 31 МИР-а в страната, които да дават общо 236 мандата, и 32 МИР Чужбина, който да дава останалите 4 мандата. ПП и ДБ смятат, че тези четири мандата трябва да дойдат от по-големите райони в страната, за да не падат мандатите на малките МИР-ове под 4, което би създало проблем с представителността. Според ПП и ДБ още на следващите предсрочни избори може да има район „Чужбина“ ако ЦИК изготви методологията, тъй като правни спънки няма. Под въпрос е обаче дали ЦИК изобщо ще го направи, тъй като обикновено се разчита на разписани правила в Изборния кодекс. В този смисъл пречки за реалното функциониране на този район вече няма и всичко е в ръцете на ЦИК. Ако методологията бъде изработена, то на следващите сънародниците ни извън страната ще могат да гласуват и с преференции и те ще изпращат в парламента 4-ма народни представители.

Параван вместо тъмна стаичка

По предложение на БСП на следващите избори в секциите няма да има тъмни стаички за гласуване (Промяната мина с пълно мнозинство от 221 гласа – б.а.).  Вместо тях ще има паравани, по подобие на тези на машините. Според вносителите така ще се намали купеният и контролираният вот и ще направят процеса по-прозрачен и публичен.

Избирателните списъци няма да се пипат

Асен Василев и група народни представители от „Продължаваме промяната“ поискаха от избирателните списъци да бъдат вадени лицата, които не са пребивавали на територията на страната през последните шест месеца преди провеждането на съответните избори. Аргументът на ГЕРБ е, че това предложение ограничава права. От ПП пък твърдят, че това не е така и обясниха, че хора могат да бъдат дописвани към списъците, ако на датата на изборите са в страната. Предложението бе отхвърлено, като в подкрепа гласуваха само ПП и „Възраждане“.

Подвижна избирателна секция – да, декларацията може да се попълва и от други

От „Продължаваме промяната“ направиха опит да ограничат манипулациите при гласуване с подвижна избирателна секция. По този начин могат да гласуват хората в болница, под карантина, с ТЕЛК или настанени в друга специализирана институция, включително и в затворите, арестите и корабите. Изненадващо предложението мина в комисия, но в зала бе отхвърлено (в подкрепа се обявиха само ПП, ДБ и „Възраждане“).

След изборите миналата есен Бойко Рашков, който от служебен стана редовен министър на вътрешните работи, обяви, че в Кърджали са открити повече подвижни секции, отколкото в София, както и че има хора, които не знаели, че са подали декларация за гласуване. Спорът между Рашков и ДПС продължи и в 48-ото НС. Миналата седмица по време на дебатите Рашков обяви, че ДПС разболяло половината си електорат в Кърджали, за да бъде избран Мустафа Карадайъ. Очаквано срещу това предложение възрази Хамид Хамид от ДПС, който заяви, че ако се приеме това предложение, то времето за гласуване ще се удължи твърде дълго, а това може да доведе и до удължаване на изборния ден, не с час, а с повече. По думите му това предложение въвеждало образователен ценз и добави, че много хора се затрудняват да пишат на български.

Депутатите се отказаха да раздуват състава на ЦИК, Общественият съвет остава

Бе отхвърлено приетото в комисия предложение на „Възраждане“, според което членовете на ЦИК се увеличават от 15 на 25, а в състава на Комисията да влизат представители на всички парламентарно представени партии, които следва да бъдат отразени на пропорционален принцип. Съставът на ЦИК следва да се променя след провеждането на парламентарни избори. В края на заседанието на правната комисия преди две седмици се отказаха от тази идея, подкрепена няколко часа по-рано. Причината  – нарушава се мандатността на органа. В зала предложението наистина бе отхвърлено, като „за“ гласуваха партиите, които нямат представители в ЦИК – „Български възход“, „Възраждане“ и „Продължаваме промяната“.

Бе отхвърлено и спорното предложение на ГЕРБ за закриване на Обществения съвет към ЦИК, което мина с гласовете на БСП, ДПС и БСП.  След сериозните критики, че т.нар. „коалиция хартиена бюлетина“ иска да закрие Обществения съвет заради критиките към промените, внесени от тези три партии, лидерът на ГЕРБ Бойко Борсов обяви, че групата му ще се откаже от тази си идея.

Освен това бе отхвърлено и предложението на „Демократична България“ за създаване на Обучително звено към ЦИК, което да разяснява машинното гласуване. („За“ гласуваха само от ПП, ДБ и „Възраждане“ – б.а.) Пленарната зала обаче реши да се създаде Звено за управление на машинното гласуване към ЦИК.

Видеозаснемане все пак ще има

Днес „Демократична България“ направи предложение целият изборен ден да се записва, но да се излъчва и заснема само броенето на бюлетините. Тази идея бе отхвърлена. От ГЕРБ-СДС се отказаха от спорната си идея да има само видеоизлъчване, но и видеозаснемане при броенето на бюлетините. Кирил Петков сравни тази им идея с филма „Бандата на Оушън“, а от ГЕРБ се отказаха от идеята си и днес Десислава Атанасова направи редакционно предложение да има и заснемане. Предложението мина с пълно мнозинство от 216 параграфа.

Машините няма да се превръщат в принтери

ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП се отказаха от идеята си да превръщат машините за гласуване в принтери. Пленарната зала финално реши да има записващи устройства – т.нар. от ГЕРБ „вълшебни флашки“ все пак ще има. Това означава, че машините ще имат памет и при евентуално оспорване на резултатите ще може да се направи проверка. Предстои депутатите да решат дали машините ще имат протокол или резултатите ще се смятат ръчно от членовете на СИК. Именно в протоколите се правят най-големите грешки и манипулации на вота.

Парите на членовете на СИК се вдигат

Депутатите изненадващо приеха предложението на Кирил Петков за увеличение на възнаграждение на членовете на СИК. От ПП предлагат възнагражденията да бъдат една четвърт от минималната работна заплата. Предложението бе отхвърлено в комисия и при първото гласуване, но при прегласуването изненадващо решението мина със 183 гласа „за“, сред които само един депутат от ДПС.

Comments

comments