172-годишен храм в село Егълница чества своя празник днес

Egalnitsa-church

Църквата „Свети Симеон Стълпник“ в село Егълница тази година навършва 172 години. Строителството на църквата започва през 1838 година, но окончателно е завършена през 1846 година, когато е извършено и освещаването на храма, разказва отец Александър Стоев, свещеник в храма, който днес отбелязва своя празник, цитиран от Радио „Фокус“ .

„В архитектурно отношение е тип средновековна еднокорабна базилика без куполна част, като камбанарията е извън храма и е разположена в църковния двор“, каза още отец Стоев. Той добави, че преди няколко години е правена реставрация на храма, като са били обновени  балконната част, иконостаса, цялата покривна конструкция. Отец Стоев подчерта, че е бил запазен целия автентичен вид на храма както е било при първоначалното строителство на храма.

„Също построихме навес, реставрирахме камбанарията напълно в автентичния й вид. Имаме и нови дарени икони, които са за празници. Голяма част от старите икони бяха ограбени през периода 1944-1989 година. През този период бяха занемарени не само тази църква, но и други църкви в региона и страната, но с помощта на дарители успяхме да възстановим църковния храм и да стане действащ отново“, добави отец Стоев.

Comments

comments