171 са вече случаите на коронавирус у нас

171 са вече случаите на коронавирус у нас. Новите случаи – 8 на брой – са в София. Няма нови засегнати градове у нас.

Това обяви на брифинг във Военномедицинска академия ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

За три дена надминахме 300 000 случая на коронавирус в света, акцентира той. Рекордно починали има в Италия за вчерашния ден.

След направените дарения са разпределени тази сутрин лекарствата, за Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Шумен,  София и Пловдив. Лекарствата са са болнично лечение, медикаментът не е за домашно лечение, подчерта проф. Мутафчийски.

Младите хора се заразяват – по-леко боледуват, но разнасят заразата, каза Мутафчийски. Във възрастовата група на болните от 60 – 69 години има 14 души или 10 процента; от 70- 79 години има 7 болни, при групата 80 до 89 години – три случая.
Във възрастовата група от нула до 50 години са всички останали случаи. От тях осем са с по-тежка клинична картина, а останалите са на домашна карантина.

До 19-годишна възраст са седем процента от болните. В групата 20 – 29 години са 16 процента; от 30 – 39 година -15 процента; от 40 – 49 година са 29 процента и от 50 до 59 години са 16 процента. До 60-годишна възраст са 83 процента от болните, каза Мутафчийски.

При всички случаи на доказан коронавирус са изследвани всички контактни лица и резултатът е нулев. Важен акцент при тези случаи е карантината, подчерта шефът на кризисния щаб.

За предприемането на по-строги мерки не е важно само абсолютната бройка заразени, важно е да се види дали има епидемиологично огнище. Когато се ограничи движението към, и от Банско, това беше, защото се установи такова огнище. Ние обаче винаги сме готови за по-рестриктивни мерки, каза Мутафчийски.

Тук те са рестриктивни, защото ограничават пътувания от град в град, не само от област в област, подчерта той. Той призова възрастните хора да пазаруват от 08:30 до 10:30 часа и да не излизат след това. Вчера обаче видяхме, че все едно имаше събор на Витоша и за ще препоръчам да се затворят подстъпите към планината, каза Мутафчийски.

Ще поискаме среща в понеделник с представители на Българската православна църква. Надявам се за зрялост там, каза той.

Епидемията върви с невиждана ярост в Западна Европа. Вирусът се предава много интензивно, посочи той. Не трябва да даваме храна, материал за развитие на вируса. А това става от човек на човек, подчерта генералът.

Comments

comments