17 области в страната са засегнати от воден режим. България е изправена в дългосрочен план пред сериозна водна криза

1535955740

Според заместник-регионалния министър Николай Нанков, за първи път от 30 години се строят нови язовири

Кризата с водата в Перник доведе двама министри в парламента – Нено Димов и Николай Нанков. Искането беше на социалистите, които настояха за отговори освен за Перник, и за Плевен и Ловеч. Според отчета, който направи регионалният министър Николай Нанков, в момента е нарушено водоснабдяването в 17 области на страната. Общият брой на засегнатото население от водния режим е 315 000 души. Сред по-големите градове, в които има режим н водата, са Ловеч, Тетевен, Плевен, Перник, Добрич, Котел и Омуртаг.

„Макар че тази година не е най-засушливата, както много климатолози се изразиха, все пак има 5-6 месеца засушаване. Без нови язовири и рехабилитацията на старите, България е изправена в дългосрочен план пред сериозна криза, свързана с нормалното осигуряване на питейно битово водоснабдяване за голяма част от населението”, заяви министърът от парламентарната трибуна. Той посочи, че за първи път от 30 години се строят нови язовири.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова обаче отбеляза, че вината се прехвърля на ВиК, на кметове, разбира се на времето – на дъждовете и снега, но няма поето отговорност за политиката на правителството на национално равнище във водния сектор.

 

Comments

comments