167 години от рождението на Христо Ботев отбелязват в Благоевград

С тържествено полагане на венци и цветя Благоевград ще отбележи 167 години от рождението на българския революционер и поет Христо Ботев. Ритуалът ще се състои утре, 6 януари, от 11.30 часа на площад „Народни будители” в града.

На тържествената церемония участие ще вземе почетен караул от военното формирование 26 400. Минути преди това, от 11.00 часа, на площад „Македония” ще бъде извършен водосвет на бойното знаме на подразделението. Ще присъстват представители на общинска и областна администрация, културни дейци, общественици, граждани.

Христо Ботев е роден на 6 януари 1848 година, в град Калофер. Учи в Карлово и Калофер, а през 1863 година заминава за Одеса, където постъпва в Одеската гимназия. През 1872 година се установява в Букурещ, където заедно с Любен Каравелов е редактор на вестниците “Свобода” и “Независимост”. Той е убит в едно от сраженията под връх Камарата, в Стара планина на 20 май 1876 година (стар стил) и се превръща в един от националните герои и символ на борбата за свобода.

Comments

comments