Честито, 16 октомври – Ден на шефа!

smiley-1890481_960_720

На 16 октомври по света отбелязват Деня на шефа.

Каква е историята на този любопитен празник? Тя започва през 1958 година от САЩ по идея на Патриша Хароски, служителка в голяма застрахователна компания. А защо на 16 октомври?- защото това е рождената дата на нейния баща.

Идеята е служителите да засвидетелстват уважение към своите началници, както и да подобрят отношенията с тях. Въпреки, че не е задължително, те могат да правят и подаръци на шефовете си.

Има и друго, обратното на това тълкуване, според което шефовете трябва да черпят подчинените си. Всъщност Денят на шефа е спорен празник, тъй като не всички хора смятат, че служителите трябва да почитат шефовете си.

Но все пак трябва да се пренае благородната цел на този празник – да се покаже взаимно уважение и стремеж да се избягва конфронтацията поне в този ден.

Допитване, направено в САЩ, показва, че 83%  от служителите хвалят началниците си, но същевременно 32 % от тях не се подчиняват на разпорежданията им.

Сред известните песни, съдържащи препратки към шефа (боса), са „Big Boss Man“ на Елвис Пресли и „I Love My Boss“ на Moxy Fruvous. Легендарният музикант Брус Спрингстийн също е известен с прякора Боса.

Освен в САЩ и Канада, Денят на шефа се отбелязва в Южна Африка, Индия, Ирландия, Египет, Австралия.

Comments

comments