16-годишно момче от Пловдив е вербувано от Ислямска държава, откриха 15 кг. взривно вещество в дома му

При претърсването в помещенията в Пловдив на първо място е намерена т. нар. на жаргон „тръбна бомба“, устройство, което много често се ползва при атентати в  САЩ. Детето, съзнателно използвам този термин, според мен е суперинтелигентно. Това заяви на специален брифинг заместник-главният прокурор Иван Гешев за задържания в Пловдив ученик, подготвял самоубийствен бомбен атентат.
„Другото намерено е взривно устройство в процес на изготвяне, поставено в пластмасов съд, поставен в друг съд, между тях са поставени множество пирони, вероятно за максималне поразяващ ефект. Теглото на това вешество е 14,5 кг, използва се в някои от атентатите в Белгия и Франция, вкл. и в Сарафово. Според оценки на експерти за Сарафово там е ползвано около 2 кг, а тук – над 14 кг. Мисля да спра дотук“, разказа още Иван Гешев.
„Това дете е обект на вербовка на Ислямска държава, бе намерено знаме на Ислямска държава, книги с тази тематика, които са достъпни и в България. Това е някакъв класически случай на вербуване и радикализиране на определено лице – в случая непълнолетно лице“, обясни още зам.-прокурорът.
Той наблегна, че в случая става дума за дете, което е жертва. 
„Преценихме, че обществото трябва да знае и да е запознато в разумни граници, че някои проблеми, които считаме за латентни и несъществуващи, са вече в България. Тези проблеми касаят всеки от нас като родители в тази страна, както и че в крайна сметка тези проблеми трябва да бъдат решавани и да им бъде противодействано от цялата държава. И да има някаква обществена реакция и дискусия.
Става въпрос за дете, непълнолетен български гражданин на 16 г., в сряда се получи сигнал, устен, неофициален, от близки на това дете. Колегите от ДАНС веднага уведомиха Специализираната прокуратура, в рамките на часове се създаде организация.
Става въпрос за ученик, дете, вече обвиняем, който се е радикализирал. За Пловдив отидоха екипи от спецпрокуратурата, съвместните действия бяха координирани с ОДМВР в Пловдив, с ДАНС, с групата за противодействия на бомбения тероризъм, беше извършено претърсване на две помещения.
Те са ползвани от детето – съзнателно използвам този термин, ученик от елитна пловдивска гимназия, от добро семейство с възможности, ученик, който според мен е суперинтелигентен. В тези помещения бяха намерени множество готови и в процес на изготвяне самоделни взривни устройства“, изтъкна Иван Гешев, който натърти, че семейството на детето е оказало пълно съдействие.
Той поясни, че момчето е имало интереси към химията, и е създало взривното устройство само за около 7-8 дни. „Едно до някаква степен объркано дете, обработвал го е професионалист“, каза Иван Гешев, като подчерта, че евентуално издирване  на самоличността на детето, евентуални снимки и т. н., ще увредят най-напред на самото момче, а и на разследването.

Comments

comments