16 май: Подхванатата преди 30 г. от Горбачов антиалкохолна кампания съсипва икономиката на СССР

На 16 май 1985 г. по инициатива на новоизбрания ръководител на КПСС Михаил Горбачов излиза Указ на Върховния съвет на СССР „За засилване на борбата с пиянството и алкохолизма”. С това се дава началото на антиалкохолна кампания в Съветския съюз, целта на която е борба с пиянството, укрепване на обществения ред и трудовата дисциплина.Кампанията през 1985 г. е петата по ред след идване на власт на болшевиките през 1917 г., поредната след 1918, 1929, 1958 и 1972 г. Всички те завършват с тих и непризнат провал.

Мотивите са повече от благородни. Към края на 1970-те години употребата на спиртни напитки в СССР достига рекордно равнище в историята на страната. В Руската империя и при Сталин употребата на алкохол не превишава 5 литра на човек, но през 1984 г. достига 10,5 литра, а с отчитане на нелегално добивания „самогон” вероятно надвишава 14 литра. Това е еквивалентно примерно на 90-110 бутилки водка на всеки възрастен мъж, като водката съставлява около 1/3 от обема, останалото е под формата на самогон, вино и бира.

Ръководителите на държавата предполагат, че една от причините за стагнацията на съветската икономика се явява общият упадък на морално-нравствените ценности на „строителя на комунизма” и небрежно отношение към труда, за което е виновен масовият алкохолизъм.

Указът, насочен към възпитаване на здрави принципи в обществото и съдържащ полезни идеи, обаче не отчита икономически, политически и нравствени фактори. Вместо да се води комплексна и последователна работа, да се съчетават стимулиращи и ограничителни мерки, кампанията е сведена основно към забрани и глоби.

Предприемат се сериозни мерки против пиенето в паркове и градинки, както и във влаковете на големи разстояния. Заловените в пияно състояние имат сериозни проблеми в местоработата, а за употреба на алкохол на работното място следва уволнение.

Няколкократно са повишавани цените на водката: популярната водка, получила сред народа прозвището „Андроповка”, която до началото на кампанията струва 4 рубли и 70 копейки, изчезва от рафтовете в магазините, а от август 1986 г. най-евтината водка вече струва 9 рубли и 10 копейки. Магазините за спиртни напитки имат работно време от 14 до 19 часа.

На свой ред забраните и ограниченията стават своеобразен стимул на добре известни негативни тенденции: рязко се нарушават правилата на търговията, процъфтява нелегалното варене на водка, усилва се употребата на сурогати, появяват се огромни опашки пред магазините за алкохол, в аптеките изчезват лекарствени препарати, съдържащи алкохол.

В страната, привикнала да живее в условията на недоимък за всичко, възниква нов най-жесток дефицит. Бутилката водка се превръща в еквивалент на твърда валута. Производството на концентрирани спиртни напитки се съкращава с 25%, площите с лозя с 33%. Закрити са или са препрофилирани повечето от спиртните и винени заводи.

С голяма помпозност е създадено Всесъюзно дружество за трезвеност, чиито членове се вричат да не опитват спиртни напитки при никакви обстоятелства. В него започват „доброволно-принудително” да записват ония, които заемат в обществото някакво положение и които има какво да губят. Телевизията и радиото пропагандират безалкохолни сватби и новогодишни трапези с лимонада. Обсъжда се дали трябва от старите филми да бъдат изрязани алкохолните сцени.

Вестниците през тези години са пълни със застрашителни цифри за броя на свързаните с алкохола преждевременни смъртни случаи, разводи, уволнени и криминални престъпления. Накрая антиалкохолната кампания завършва без резултат, нанасяйки на бюджета милиарди загуби.

Намалената продажба на алкохол нанася сериозни загуби на съветската бюджетна система, тъй като годишният стокооборот намалява средно с 16 млрд. рубли. Загубите за бюджета се оказват неочаквано големи: вместо предишните 60 млрд. рубли доход хранителната промишленост донася 38 млрд. през 1986 г. и 35 млрд. през 1987 г. До 1985 г. алкохолът дава около 25% постъпления в бюджета от търговията на дребно, като за сметка на високите му цени са дотирани хлябът, млякото, захарта и други продукти. Загубите не са компенсирани и към края на 1986 г. бюджетът фактически рухва. Печели единствено „сенчестата икономика”, оказала се в изгодна позиция за последвалата не след дълго време приватизация.

След проваляне на начинанието на Горбачов активната пропаганда на трезвеността е прекратена и продажбата на алкохол тръгва нагоре. Според статистиката средното потребление на алкохол на човек от населението забележимо надминава изходното равнище от 1984 г., което в резултат довежда до съвършено катастрофален резултат на смъртността в Русия.

Бившият зам.-председател на КГБ на СССР В. Грушко коментира в спомените си антиалкохолния поход: „… ние получихме цял букет от проблеми: астрономически скок на сенчестите доходи и натрупване на първоначалния частен капитал, бурен ръст на корупцията, изчезване от продажба на захарта заради варенето на самогон… Накратко, резултатите се оказаха противоположни на очакванията, а в хазната не влязоха огромни бюджетни средства, които нямаше с какво да се попълнят.”

Загубите имат още едно проявление: Според някои източници в СССР са унищожени 30% от лозята срещу 22% по време на Втората световна война. В Украйна е пресметнато, че за възстановяване на унищожените 265 000 лозя са необходими 2 млрд рубли за 5 години. В Молдавия са унищожени 800 000 декара лозя от всичките 2 100 00 декара.

В Русия площите с лозя са съкратени от 2 млн. декара на 1,680 млн. декара, като средногодишният добив от грозде спада от 850 000 до 430 000 тона.

В 2005 г., по случай 20-та годишнина от кампанията, е направено допитване: 58% от руснаците като цяло оценяват позитивно антиалкохолната кампания, но само 15% считат, че е донесла позитивни плодове. Опонентите обаче считат, че тя не спасява страната от пиянството, но само за една година отучва руснаците от добри и качествени напитки.

Пак в същата 2005 г. Горбачов отбелязва в едно свое интервю: „Поради допуснати грешки доброто голямо дело завърши безславно.”

Comments

comments