1500 лв. глоба за опасен изкоп, в който почина работник

1500 лв. глоба ще плати строителна фирма за необезопасен изкоп в Банско. Наказанието е наложено от Инспекцията по труда при проверка веднага след смъртен инцидент на обекта.
На 23 април м. г. в изкоп за поставяне на водопровод падна и загина на място 59-годишен работник.
Пристигналите на мястото проверяващи установили, че в изкоп с дължина 16,70 м, ширина 1,10 м и дълбочина около 2 м е затрупан човек.

Изкопът в района на улицата бил ограден с оградна мрежа, а върху металния капак на канализацията в началото на изкопа, били поставени светлоотразителни, предупредителни знаци. Инспекторите по труда констатирали обаче, че не са спазени всички условия за безопасна работа. Спроед специална наредба е трябвало участъкът да бъде обезопасен, чрез оформянето на откоси или използването на подходящо укрепване.
Заради това нарушение съставили акта, а после и наказателно постановление за 1500 лв. глоба на фирмата. Оказало се, че тя е подизпълнител на обекта за ВиК-цикъл на града. Имала сключен договор с основния строител за „логистично управление, без да изпълнява строително – монтажни работи със свои работници“. Починалият не е имал трудов договор с подизпълнителя.

Съдът в Разлог прецени, че независимо от това, не са били изпълнени всички условия за осигуряване безопасност на работниците и потвърди наказанието, което не е окончателно, съобщава 24 часа.

Comments

comments