15 000 чужденци чакат българските си паспорти

Около 15 000 заявления за получаване на българско гражданство чакат от 2013 г. досега. Това каза зам.-министърът на правосъдието Петко Петков, който беше изслушан в парламентарната комисия за българите в чужбина.
Той уточни, че това са случаи, в които удостоверенията за български произход, издадени от Държавната агенция за българите в чужбина, не са придружени от официален документ, който да го потвърждава. Проблемът виси от 2013 г., когато Съветът по гражданство, след решение на Комисията за защита на личните данни и становище на Върховната административна прокуратура, е постановил, че този официален документ е задължителен, уточни Петков, припомняйки, че най-много са чакащите от Македония – около 10 000 души, но има и заявления от Албания, Косово, Сърбия, Украйна и Молдова.
За тази година така наричаните „висящи” заявления са близо 4000, като при 1000 от случаите подалите заявленията впоследствие са се сдобили с необходимия документ.
Министърът на правосъдието Христо Иванов, който също присъства на изслушването, се ангажира до месец да представи пред комисията анализ на ведомството, който да послужи за бъдещи законодателни инициативи.

Comments

comments