15-годишно момиче, увлечено по радикалния ислям, уби хладнокръвно собствената си майка

Дания е скандализирана от хладнокръвното убийство, извършено от 15-годишно момиче на собствената си майка.
След като тинейджърката Лиса и приятелят ѝ, от иракски произход, прекарват няколко часа пред компютъра, те убиват майката на момичето – Тина Рьомер Холтегаард, предават британските издания „Daily Mail“ и „Independent“.
Приятелят й Бактияр Мохамед Абдула, на 29, взимат кухненски нож и намушкват Тина над 20 пъти в дома ѝ в Квиссел в Дания.
15-годишното момиче става последовател на радикалният ислямизъм, след като се сприятелява и влюбва в мюсюлманина, с който се запознава в бежански център, намиращ се недалеч от дома й.
След кървавото убийство тя се обажда на полицията и съобщава: „Чух майка ми да крещи и видях бял мъж да бяга от къщата. Моля ви, елате, има кръв навсякъде!“
Когато органите на реда пристигат намясто, намират Тина Холтегаард, чийто съпруг бил заминал за кратко на бизнес пътуване, да лежи в локва кръв в собственото ѝ легло.
А пък Лиса, която е подала сигнала в полицията, в този момент седи на фотьойл на долния етаж, играейки на телефона си и гледайки клипове в YouTube. Когато униформените я питат къде е майка ѝ, Лиса просто надига рамене и посочва горния етаж.
Полицейската експертиза по-късно установява, че Лиса е гледала безброй пъти видео, в което двама британски заложници биват обезглавени от ИД. Необичайният ѝ интерес я прави основен заподозрян за жестокото клане.
Съдът изслушва и близначката на Лиса, която наскоро се е изнесла от дома им, защото не е могла да понесе безкрайните спорове между сестра си и майка си.
Следствието смята, че Лиса и Абдула са смятали да напуснат Дания и да заминат за Сирия, за да се бият за Ислямска държава. Връзката ѝ с иракчанина допълнително е угнетила отношенията с майка ѝ, която я е притискала да прекъсне взаимоотношенията си с него и да заживее като „нормален тинейджър“.
Прокурорът по делото заяви, че двамата са направили „пъклен“ план за убийството, определяйки го като „хладнокръвно и изпълнено със зверска жестокост“.
По време на делото Лиса и Абдула взаимно си прехвърляли обвиненията. Той твърди, че само е дошъл да „помогне“ на момичето, след като тя вече е заколила майка си. Тя пък обяснява, че именно Абдула е убиецът. Следствието не се наема все още да посочи кой точно от двамата е виновен, но отпечатъците им са на местопрестъплението. Лиса е осъдена да прекара 9 години в затвор, а Абдула – 13 години, след което ще бъде екстрадиран от Дания. Двамата трябва да платят 55 000 евро кръвнина на вторият съпруг на Тина.

Comments

comments