15-годишен канадец откри неизвестен досега град на маите по звездите

15-годишен канадец от Квебек е авторът на голямо археологическо откритие, съобщава „Журнал дьо Манреал“. Подрастващият младеж запален по историята е открил неизвестен досега град на маите… благодарение на звездите.
Древният град, който младежът кръщава „Каак чи“ (Огнена уста), се намира в отдалечен и недостъпен район на полуостров Юкатан, в сърцето на мексиканската джунгла.
Увлеченият по историята на маите младеж проучил 22 съзвездия от древния Кодекс на маите, съхраняван в Мадрид, и открил, че ако свърже върху картата звездите от съзвездията, мястото на всяка от тях отговаря на мястото на 117 града на маите.
„Не разбирах защо маите са строили градовете си далече от реките, на неплодородни места в планините. Трябваше да има друга причина и тъй като те са обожавали звездите, реших да проверя тази хипотеза. Бях силно изненадан, че най-блестящите звезди отговаряха на най-големите градове на маите“, разкрива Уилям Гадури.
Голямото откритие дошло при проучването на 23-ото съзвездие, познато на маите. Той е съставено от 3 звезди, но на земната картата отговарят само два града. И така, според теорията на находчивото и интелигентно момче, там някъде трябвало да има 118-и град на древната цивилизация.
Споделих откритието си с канадската космическа агенция, която ми предостави много сателитни снимки на НАСА и на японската агенция ЯКСА, продължава изследователят.
През януари получил потвърждение, че в района, определен от третата звезда, има 86-метрова пирамида и трийсетина видими сгради – общата площ на града, свързан с алеи и улици, е 80 на 120 км.
Всъщност, освен всичко останало, се оказало, че новооткритият град е един от петте най-големи градове на маите.
Канадецът е получил покана да участва в разкопките заедно с научния екип. Това е кулминацията на тригодишната ми работа и сбъдване на моя мечта, споделя той.

Comments

comments