15 години от най-големия терористичен акт в историята на Съединените щати

Днес се навършват 15 години от най-големия терористичен акт в историята на Съединените щати. Президентът Барак Обама ще отбележи годишнината с минута мълчание в Белия Дом. След това той ще говори в Пентагона по време мемориална служба.
През 2011 г. на тази дата бяха извършени поредица от 4 съгласувани самоубийствени атаки срещу САЩ. 19 терористи от ислямската военна групировка „Ал-Кайда“ отвличат 4 пътнически самолета. Похитителите умишлено разбиват два от тях в двете кули-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк.
Петима терористи блъскат Полет 11 на „Американ Еърлайнс“ Боинг 767-723 в северната страна на Северната кула от Световния търговски център в 8.46 часа местно време. В 9.03 часа местно време други петима терористи блъскат Полет 175 на „Юнайтед Еърлайнс“ Боинг 767-222 в Южната кула. Редовните маршрути на полетите е трябвало да бъдат от летище Логан в Бостън, Масачузетс, до летище Лос Анджелис. След по-малко от два часа кулите се сриват до основи.
Трети самолет е разбит в Пентагона – седалището на Министерството на отбраната в САЩ. Четвъртият самолет се разбива в открито поле в Пенсилвания, след като пътниците оказват съпротива, преди самолетът да достигне целта си във Вашингтон.
По официална статистика броят на загиналите при атентатите е 2974 души, без 19-те терористи. Основна част от жертвите са цивилни лица от 90 държави.

Comments

comments