1407 ученици са отпаднали от учебната програма само за един срок

1407 ученици са отпаднали от клас през последния учебен срок, съобщиха от Образователното министерство. Какви са причините. Най-напред те са по семейни причини. Или поне това е оправданието, с което повечето ученици са престанали да посещават училище. Като брой това са 902 деца. Заради натрупани отсъствия са изключени 496 ученици, а заради слаб успех от образователната система са отпаднали – 9.
За миналата учебна година 3490 ученици са престанали да посещават учебните занятия според данните на Образователното министерство, цитирани от „Монитор“. Тази информация обаче се разминава с представените данни на НСИ, според които за учебната 2013/2014 година 13,8 хил. ученици са напуснали школата по различни причини.
Най-голям е броят на отсъстващите и отпаднали ученици в Сливен, София-град, София-област, Пловдив, Бургас, Варна. Най-често това са ученици в прогимназиален и гимназиален етап.
„Сред основните причини за допуснатите неизвинени отсъствия, посочени от директорите, са ниска мотивация и незаинтересуваност липса или слаб родителски контрол, както и нисък социален статус“, обясни зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева.

Comments

comments